Rakousko plánuje novou vakcínovou alianci, EMA je příliš pomalá

Rakousko chce podpořit vývoj nové generace vakcín proti koronaviru bez zapojení EU, protože Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) je ve schvalování příliš pomalá.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz popsal očkování v EU jako „příliš pomalé“ a oznámil, že jeho země a Dánsko budou spolupracovat s Izraelem na ochraně svých občanů před novými variantami koronaviru. Krok dvou členských států k vytvoření partnerství pro výrobu vakcín přichází poté, co se ukázaly nejnovější údaje – pouze 7,5 % populace EU dostalo dávku vakcíny ve srovnání s 94,8 % v Izraeli a 31 % ve Velké Británii.

„Musíme se připravit na další mutace a při výrobě vakcín druhé generace bychom již neměli záviset pouze na EU,“ uvedl Kurz. Dodal, že Rakousko a Dánsko „se již v budoucnu nebudou spoléhat na EU a v nadcházejících letech budou společně s Izraelem vyrábět dávky vakcíny druhé generace pro další mutace koronaviru i pro společný výzkum možností léčby“.

Pokud jde o očkování, Izrael je považován za průkopníka, zatímco Evropská komise je stále více kritizována za nákup očkovacích látek. V rámci přípravy na cestu do Izraele se chce Kurz setkat se zástupci farmaceutických společností, jako jsou Pfizer, Novartis, Polymun a Böhringer-Ingelheim, stejně jako s vědci a zdravotníky.

Evropská komise je v Německu kritizována, protože je odpovědná za pořízení vakcín a jejich množství je nedostatečné.

Testovací strategie

Rakousko zahájilo začátkem února masivní testování a testuje tak více než kterákoli jiná země. Tato strategie boje proti koronaviru je úspěšná. To potvrzují aktuální fakta a čísla. Rakousko sleduje jinou strategii než Německo: řízené a rozsáhlé testování umožňuje otevření společenského života.

Podle německého institutu Roberta Kocha v současné době existuje v Německu přibližná testovací kapacita 2,5 milionu testů týdně. V Rakousku je možné dělat 3,5 milionu testů týdně. Pokud se podíváte na toto číslo ve vztahu k celkové populaci, je zřejmé, jak je Rakousko v této testovací ofenzívě úspěšné.

Kurz tlačí na rychlé očkování populace

„Každý den se počítá a čím dříve budou použity dostupné vakcíny, tím dříve pandemii ukončíme,“ uvedl Kurz. Kancléř chce nyní tempo očkování udržet – ve čtvrtek odletí k svému izraelskému protějšku Benjaminu Netanjahuovi, aby se společně s Izraelem a Dánskem poradili ohledně vlastní výroby vakcín.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.