Cizinci na Krymu mohou i nadále vlastnit nemovitosti

Místní úřady potvrdily, že cizinci si mohou na Krymu pronajmout pozemek, na kterém stojí jejich nemovitost.

Úřady Krymu potvrdily, že cizinci mohou i nadále v autonomní republice vlastnit nemovitosti i v rámci nových pravidel, která vedla k faktickému vyvlastnění půdy v určitých částech poloostrova.

Vlastníci nemovitostí musí podepsat smlouvu o pronájmu pozemku, na kterém jejich nemovitost leží. 20. března začal platit dekret ruského prezidenta Vladimira Putina, který určil místa, na kterých osoby bez občanství nebo občané jiných zemí nemohou vlastnit půdu. Dekret se vedle Krymu a Sevastopolu týká také Astrachaňské a Kaliningradské oblasti.

Krymské úřady také potvrdily, že majitelé domů, kteří požádají o pronájem půdy, budou mít při pronajímání přednostní právo.

Nová pravidla se netýkají bytů ani apartmánů. Kromě toho mají vlastníci půdy na Krymu v případě, že ji zdědili, ještě rok na to, aby situaci vyřešili v souladu s novými pravidly. Pozemky mohou jejich vlastníci prodat nebo darovat. Zahraniční vlastníci půdy na Krymu měli na řešení situace už jeden rok, ovšem ani nyní podle úředníků nepřistoupily zdejší úřady k represivním krokům. V případě, že vlastníci budou s řešením situace, tj. s například prodejem pozemku, otálet, bude jim nicméně hrozit, že dojde na základě rozhodnutí soudu k nucenému prodeji, informovala dále agentura TASS s odvoláním na úřady poloostrova Krymu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.