Rusko vyvlastňuje cizince na Krymu

Rusko vyvlastnilo více než deset tisíc vlastníků půdy v pobřežních oblastech Krymu.

Rusko tento krok oficiálně ospravedlňuje bezpečnostními obavami. Cizinci nesmějí vlastnit půdu v ​​pobřežních oblastech Ruska v pohraniční oblasti. Bytů se to netýká.

Postiženy jsou zejména atraktivní pobřežní oblasti kolem Jalty, Kerče a Sudaku. Podle úřadů jsou vyvlastňováni majitelé z 55 zemí, primárně se to však týká vlastníků s ukrajinským občanstvím. Podle mezinárodního práva patří Krym Ukrajině.

Prezident Vladimir Putin podepsal dekret už před rokem. V té době byli majitelé požádáni, aby do roku buď prodali půdu ruským občanům nebo společnostem, nebo prodej nechali na ruském státě.

V takovém případě by Rusko převedlo výkupní sumu na předchozího majitele. Mnoho lidí, kteří chtěli prodat svůj majetek na Krymu, si stěžovalo, že pandemie to ztížila. Omezení uložená v důsledku pandemie znesnadnila nezbytné cesty a návštěvy úřadů.

Ukrajina loni protestovala proti vyvlastnění a oznámila žaloby před mezinárodními soudy.

Rusko anektovalo poloostrov před sedmi lety po kontroverzním referendu. EU a USA mimo jiné proto uvalily na Rusko sankce. Mezinárodní společenství nadále považuje Krym za součást Ukrajiny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.