První kolo jednání s Íránem bylo „konstruktivní“

Ve Vídni jednali diplomati Íránu, Německa, Francie, Ruska, Británie a Číny o oživení jaderné dohody z roku 2015.

Írán a světové velmoci vedly v úterý 6. dubna „konstruktivní“ rozhovory o oživení jaderné dohody dosažené v roce 2015, napsal Euractiv.

Rozhovory se shodly na vytvoření pracovních skupin, které budou diskutovat americké sankce a jejich možné odstranění a zároveň omezení jaderného programu Íránu.

Přes celkově nepřátelské vzájemné vztahy Íránu a USA, obě strany společně s Evropskou unií označily dřívější výměnu názorů za pozitivní.

Bývalý americký prezident Donald Trump z dohody dosažené v roce 2015 odstoupil v roce 2018. Nyní se o oživení platnosti dohody s Íránem snaží evropští prostředníci. Úterního jednání se přímo účastnily všechny strany původní dohody, kromě USA. Jedná se o představitele Íránu, Německa, Francie, Ruska, Británie a Číny. Americká delegace byla ale ve Vídni, kde jednání proběhlo, přítomná.

Podle hodnocení evropského hlavního koordinátora Enrique Mora je výsledkem úterního jednání ambice pro společný diplomatický pokrok. Jednání vytvořilo dvě expertní skupiny, jednu o jaderné dohodě a její realizaci a druhou o odstranění sankcí proti Íránu.

Íránský vyjednavač Abbás Arakkí státní televizi po jednání řekl, že rozhovory ve Vídni byly „konstruktivní“.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Ned Price na jednání reagoval: „Je to vítaný krok, konstruktivní krok a potenciálně užitečný krok.“ Price dodal, že očekává, že přímá jednání mezi USA a Íránem budou „těžká“. K jednání mezi USA a Íránem „tváří tvář“ zatím nedošlo, i když vídeňská jednání jsou považována za pokrok, protože diplomaté obou zemí byli přítomni na jednom místě.

Írán zaujal vůči Spojeným státům tvrdý postoj, když jim vyčetl, že od jaderné dohody upustily a trval na tom, aby Washington zrušil všechny své sankce vůči Íránu.

Podle šéfa americké delegace Roba Malleye má toto kolo jednání určit kroky, které musí učinit USA a také kroky, které musí učinit Írán. Íránská strana na to reagovala požadavkem na zrušení sankcí USA jako podmínky pro obnovení jaderné dohody.

„Je to nedostatek respektu na jejich straně. Opustily (míněno USA) JCPOA a uvalily sankce tak očividně, že pokud se chtějí vrátit, musí všechny tyto sankce zrušit,” řekl Arakkí íránské státní televizi. Vedle toho odmítl americký návrh, aby Írán pozastavil své obohacování uranu na 20 % štěpné čistoty výměnou za uvolnění miliardy dolarů, které jsou zablokovány v jiných zemích v rámci amerických sankcí.

Rozhovory mají trvat několik týdnů a měly by dosáhnout nějaké formy dohody do prezidentských voleb v Íránu 18. června.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.