Robotizace zemědělství zažívá boom

Automatizace a robotizace se nevyhýbají ani zemědělskému sektoru, poptávka je zejména po robotech likvidujících nežádoucí plevele.

15. dubna 2021 se uskuteční mezinárodní fórum se zaměřením na zemědělské roboty „FIRA Open Day 2021“. Virtuální akce umožní zájemcům nejen sdílet nápady a projekty, ale také získat obchodní příležitosti. Na seznamu vystavovatelů najdeme mimo jiné společnost VARTA AG, protože v tomto odvětví je velká poptávka po bateriích.

V zemědělství zažívají rozmach autonomní zařízení – např. Robot One je inteligentní zemědělský robot, navržený ke kontrole plevelů bez použití pesticidů. Je vybaven deseti rameny, která lze polohovat s milimetrovou přesností. Každé rameno má standardizovanou nástrojovou desku pro montáž různých nástrojů.

Dalším příkladem je prototyp s názvem La Chèvre společnosti Nexus Robotics, který používá strojové učení k identifikaci plevelů a jejich vytržení ze země. Většina pěstitelů zeleniny používá herbicidy, které ničí plevel, a najímá pracovníky, aby zbytek odstranili. La Chèvre dokáže tyto plevele přesně odstranit bez poškození úrody. Automatizace tohoto procesu zemědělcům ušetří značné množství peněz a sníží ekologický dopad farem. Mnoho pěstitelů zeleniny platí stovky tisíc dolarů ročně za správu plevele. Celkově plevele stojí severoamerické farmáře každý rok kolem 1,5 miliardy dolarů. Nexus plánuje využít tuto inovativní technologii k tomu, aby nabídl zemědělcům odplevelení. Vzhledem k tomu, že roboti mohou pracovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, mohou odplevelit mnohem více půdy než lidští pracovníci. Nexus je v procesu finalizace své platformy pro trh v roce 2021 a má plány na plné nasazení v roce 2022.

Firma Ecorobotix vyvíjí vysoce přesného postřikovače pro řádkové plodiny, louky a meziplodiny, se záměrem snížit negativní ekologický dopad moderního zemědělství. Robot zvaný AVO přispívá k ekologickému zemědělství se zaměřením na ochranu půdy a vody. Solární zdroj a jeho dobíjecí a vyměnitelné baterie mu poskytují úplnou energetickou autonomii.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.