Moldavsko směřuje k předčasným parlamentním volbám

Prezidentka země se tak snaží řešit svůj konflikt s opozičním parlamentem.

Moldavská prezidentka Maia Sandu vyhlásila předčasné parlamentní volby na 11. července, poté, co Ústavní soud Moldavska odvolal platnost nouzového stavu, který v zemi platil v souvislosti s pandemií nového koronaviru.

Tento krok umožnil prezidentce, která je považována za proevropskou političku, rozpustit parlament a vyhlásit předčasné parlamentní volby. Sandu prohlásila, že krok umožní občanům země rozhodnout o novém parlamentu, který bude sloužit zájmům země a lidu.

Rozhodnutí o předčasných volbách má pomoci snížit silné napětí mezi proevropskou prezidentkou a parlamentem, kterému dominuje politická síla blízká bývalému prezidentovi Igoru Dodonovi, který je považován za proruského politika.

Maia Sandu byla zvolena prezidentkou v listopadu 2020. Po nástupu do funkce se dostala do konfliktu s parlamentem, který viní z toho, že se snažil sabotovat její prezidenství a omezovat její pravomoci. Parlament, kterému dominují Dodonovi socialisté, odmítl jmenovat premiéra, kterého Sandu navrhla. V březnu vyhlásil parlament celkem 60 dní trvající stav nouze, který prezidentce zabránil ve vyhlášení předčasných voleb i v rozpuštění sněmovny.

Proevropská politička nyní doufá v to, že jí předčasné volby v červenci umožní získat parlamentní většinu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.