Blinken: Je na Rusku, zda se rozhodne pro dobré vztahy s USA

Americký ministr zahraničí reflektoval jednání s Lavrovem prohlášením, že rozhodnutí je na Moskvě.

Ministr zahraničí Anthony Blinken v nedělním rozhovoru na stanici CNN řekl, že je na Rusku, zda chce mít dobré vztahy s USA. „Koneckonců je na Rusku, aby se rozhodlo“, prohlásil Blinken v rozhovoru o výsledcích schůzky s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Blinken vyjasnil, že administrativa Joe Bidena chce s Ruskem kooperovat v otázkách jako je například situace v Afghánistánu. Opět zopakoval, že „stabilnější a předvídatelnější vztahy“ s Ruskem jsou pro USA i pro svět pozitivní. A opět zaznělo, že USA budou reagovat v případě, že se Rusko bude chovat „bezohledně a agresivně“.

Téma rozhovoru se týkalo také Severní Koreje a Íránu, dvou zemí, které jsou centrem sporů o jaderné zbraně. V případě Íránu Blinken už dříve naznačil, že Washington čeká, zda se Teherán vrátí k dodržování dohody z roku 2015, ze které USA v době prezidenta Trumpa odstoupily. Biden se k dohodě vrátit chce. Blinken dále uvedl, že USA usilují o pozitivní signály ze Severní Koreje týkající se jaderného programu a jeho ukončení. USA sázejí na kalibrovanou diplomacii, sdělil dále s tím, že neočekává nějakou velkou dohodu s Pchjongjangem. V případě Severní Koreje je nyní podle amerického diplomata „míček“ na straně Severní Koreje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.