Novinář Murray, který měl ve Španělsku svědčit v Assangově případě, odsouzen na osm měsíců vězení

Murray byl odsouzen v souvislosti s kauzou bývalého skotského premiéra Alexe Salmonda.

Uznávaný dvaašedesátiletý skotský novinář a bloger, lidskoprávní aktivista, bývalý diplomat Craig Murray, který dlouhodobě veřejně vystupuje na obhajobu Juliana Assange, měl v květnu svědčit ve Španělsku v trestním řízení týkajícím se špionážních aktivit CIA proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangovi.

Mezitím byl ovšem sám obviněn z opakovaného pohrdání soudem, hrubé nedbalosti, porušení etického kodexu a zveřejnění informací, které prý nepřímo umožňovaly odhalit identitu domnělých obětí v jiném, nesouvisejícím případě bývalého skotského premiéra Alexe Salmonda. Murray odmítal odstranit články, které psal o této kauze, a odmítal názor, že odtajnil identitu údajných obětí. Murray byl proto vyzván soudem k tomu, aby se dostavil k dalšímu soudnímu slyšení nejpozději do 48 hodin, 19. května. Na zásah svého právníka byla tato lhůta prodloužena o 3 týdny. Důvodem k odvolání se proti termínu soudního slyšení byla především skutečnost, že Craig Murray byl pozván Assangovým právním týmem ve Španělsku jako svědek k podání výpovědi. Podle Murray je „velmi zarážející“, že skotská soudkyně Leeona Dorrianová současně s odkladem slyšení o tři týdny zakázala Murrayovi, aby po tuto dobu tří týdnů vycestoval ze země i za účelem podání svědectví. Musel policii odevzdat svůj pas. Nevzala v potaz ani dosavadní dobrou pověst dotyčného, dobrozdání mnoha lidí, jeho věk a zdravotní stav.

Jeho uvěznění odsoudil například novinář John Pilger, filosof a lingvista Noam Chomsky, bývalý řecký ministr financí Yanis Varoufakis a jiní zástupci mezinárodního společenství. Craig Murray se hodlá obrátit na Ústavní soud.

O co jde v případu Alexe Salmonda, bývalého premiéra Skotska 2007-2014

Salmond rezignoval po prohře v referendu o nezávislosti. Dnes už je to nejen bývalý předseda, ale i bývalý člen Skotské národní strany. Ze strany vystoupil po propuknutí skandálu v srpnu 2018, kdy byl obviněn ze 13 případů sexuálního obtěžování, včetně jednoho pokusu o znásilnění během jeho premiérského úřadování. Obvinění odmítal. V lednu 2019 byl policií obviněn z celkem 14 trestných činů, ale v srpnu 2019 mu byla skotskou vládou přiznána kompenzace za újmu ve výši 500 000 liber. V březnu 2020 byl soudem zproštěn všech obvinění. Počátkem tohoto roku pak zkritizoval svou nástupkyni Sturgeonovou z pochybení při vládní prošetřování těchto obvinění a vlastním zájmu na likvidaci jeho politické kariéry. V březnu letošního roku oznámil Salmond vznik nové strany Alba. V květnu proběhly ve Skotsku volby do sněmovny.

Craig Murray byl jeden z mála novinářů, kteří hledali za touto kauzou ještě hlubší souvislosti. Například vnitrostranické půtky s Nicolou Sturgeonovou, současnou skotskou premiérkou.

Soudkyně jako zdůvodnění svého rozsudku uvedla, že Murray naplnil skutek nepřípustného odhalení identity žen, které Salmona obviňovaly z obtěžování, a to nepřímým „skládankovitým způsobem“ (jigsaw identification). Zveřejňoval věci, které mohly spolu s jinými veřejně známými informacemi v jiných médií, vést k rozpoznání identity svědkyň a údajných obětí.

Murray je druhý odsouzený k vězení – ovšem přísnějším trestem – za takovýto postup. Murray si sice nechal vypracovat průzkum veřejného mínění, kde dotazováním zjistil, že 8 % respondentů tvrdilo, že byli schopni určit identitu žalující strany jen na základě informací z hlavních médií. Murray si trvá na tom, že neodkryl identitu žádné z žen. A že ani nešlo o případ sexuálního obtěžování.

Prvním odsouzeným za odhalení identity žen je Clive Thomspon za to, že na Twitteru dvakrát jmenoval žalující stranu. Dostal 6 měsíců.

V důsledku trestního řízení s Murrayem byly však smazány, respektive znepřístupněny jeho články týkající se celé Salmondovy kauzy. Nejvíce jej mrzí, že tím „přestává být vlastně pro veřejnost pochopitelné, proč byl Salmond zproštěn viny“. Důvodem celého obvinění byl politický komplot. A tedy není na místě trvat na hájení anonymity žalující strany, jako je obvyklé a pochopitelné v případech týkajících se skutečných sexuálních deliktů. Oběti se v takových případech bojí veřejného zostuzení, bojí se sekundární stigmatizace, těžko hledají oporu, čelí izolaci a znevažování. V daném případě se tím jen kryla konspirace.

Ilustrační foto: Autor – Vodex., CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4858283

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.