Monako jako první evropské město integruje veškerou dopravu do jediné aplikace

Aplikaci „Monapass“ si může stáhnout 39 000 monackých občanů a 5 milionů turistů, kteří každoročně navštíví knížectví.

Cílem Monackého knížectví je usnadnění mobility a snížení automobilové dopravy o 20 % do roku 2030, proto spustilo aplikaci Monapass – ta sdružuje všechny městské dopravní systémy. V jediné aplikaci mohou obyvatelé Monaka, pracovníci, kteří denně přijíždějí z Francie nebo Itálie, a turisté platit za jízdu autobusem, jezdit na kole MonaBike, najít si parkovací místo a brzy budou moci využívat služeb Autolib a sdílet auta. V aplikaci jednoduše zadáte svou kreditní kartu a zaplatíte za všechny tyto dopravní prostředky. Aplikace také poskytuje asistenční a poradenské služby, například Citymapper (umožňuje jedním kliknutím zobrazit optimální trasu kombinací autobusu, chůze, kola atd.).

Aplikace Monapass, která je k dispozici ve francouzštině a angličtině, byla vyvinuta společně ministerstvem pro zařízení, životní prostředí a územní plánování a meziresortní delegací pro přechod na digitální technologie.

„Monapass umožňuje používat všechny dopravní prostředky pomocí chytrého telefonu. Už nemusíte myslet na karty, předplatné nebo peníze, Monapass vše automaticky a snadno integruje,“ zdůrazňuje Frédéric Genta, meziresortní zmocněnec pro digitální přechod v Monaku. Do konce roku 2021 bude integrována služba sdílení aut Mobee a v roce 2022 budou následovat podzemní veřejná parkoviště (již v roce 2020 byly spuštěny tři aplikace, které optimalizují potřeby Monaka v oblasti mobility: Waze, CitymapperKlaxit).

Jen málo měst má tak komplexní přístup k mobilitě jako Monako. Monapass se v současné době zaměřuje na mobilitu, ale brzy bude rozšířen i na prodej vstupenek do divadel a na sportovní akce.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.