Italskému Hnutí pěti hvězd hrozí rozkol

Bývalý premiér Conte a zakladatel hnutí Grillo se dostali do otevřeného konfliktu o směřování hnutí.

Italskému Hnutí pěti hvězd hrozí rozdělení, poté co jeho zakladatel a komik Beppe Grillo torpédoval reformní ambice bývalého premiéra Guiseppa Conteho. Grillo na svém blogu vystoupil proti pokusům Conteho o restart politické strany, když napsal, že „Conte … nemá ani politickou vizi, ani manažerské schopnosti. Nemá zkušenosti s organizacemi a nemá schopnost inovace.“

Bývalý premiér chtěl modernizovat politické hnutí po rozpadu jeho koaliční vlády v únoru letošního roku. Oba politici se ale neshodli na plánovaném omezení pravomocí zakladatele strany Grilla.

V pondělí dal Conte Grillovi ultimátum a v souvislosti s tím prohlásil, že se Grillo musí rozhodnout, zda bude „štědrým rodičem“, nebo „panovačným otcem“, který zabrání emancipaci svého dítěte, tj. politického hnutí.

Grillo naopak tvrdil, že Conteho cílem je vytvořit politickou stranu na základě hierarchie shora dolů. To je podle něj v rozporu se zakladatelským smyslem hnutí. Grillo také svolal hlasování o vytvoření nového pětičlenného výboru, který by hnutí vedl.

Hnutí pěti hvězd ale teď hrozí rozkol. Část členů by mohlo následovat Conteho v případě, že by se rozhodl pro vznik vlastní politické strany. Nový průzkum veřejného mínění pro deník Il Giorno určil podporu voličů pro hypotetickou novou stranu vedenou Contem na asi 16-18 procent. Hnutí pěti hvězd má podporu na 12 procentech, což znamená pokles o 4-5 procentních bodů.


Ilustrační foto: Autor – Via Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.