Rusko a USA začnou do poloviny července jednání o strategické stabilitě

Prvním tématem započatého dialogu má být sám formát nových rozhovorů.

Ruská a americké delegace budou jednat o otázkách strategické stability do poloviny července, informoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle Lavrova začnou jednání tím, že obě strany povedou dialog o formátu nových rozhovorů.

O nových rozhovorech na téma strategické stability, kam patří také otázka kontroly jaderních zbraní a zbrojení, se dohodli na ženevském summitu prezidenti Vladimir Putin a Joe Biden.

Dá se očekávat, píše ruský deník Vědomosti dále, že tyto konzultace začnou tím, že obě strany dají najevo to, jak vidí problémy spojené se strategickou stabilitou.  Tento názor vyslovil pro noviny ruský expert na mezinárodní otázky Alexandr Jermakov. Podle Jermakova je důležité, aby Rusko a USA dosáhly vzájemného porozumění ohledně toho, čeho chce každá z jednajících stran dosáhnout. Jermakov dodal, že jednání v době prezidenta Donalda Trumpa selhala právě v tomto bodě – dialog se vzdálil vzájemnému porozumění.

Dalším tématem pro rozhovory mezi USA a Ruskem má být otázka kyberbezpečnosti. V této oblasti očekává Jermakov více problémů, protože USA a jejich spojenci v této věci zaujímají mnohem nepřátelštější postoje.  Expert na americkou politiku Pavel Šarikov pro Vědomosti zdůraznil, že sama skutečnost, že dialog o strategické stabilitě může začít, naznačuje, že USA i Rusko mají v této otázce vůli domluvit se.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.