Orbán a Salvini odmítají evropský superstát

Je nepřijatelné, aby „národy podléhaly byrokratické a technokratické ideologii Bruselu, který jim vnucuje pravidla ve všech oblastech každodenního života“, píše se v nové Chartě hodnot.

„Využití politických struktur a zákonů k vytvoření evropského superstátu je projevem nebezpečného sociálního inženýrství minulosti, které musí vyvolat legitimní odpor.“ To je uvedeno v „Chartě hodnot“, kterou podepsaly strany evropské pravice (mimo jiné Lega, Fratelli d’Italia, Fidesz a PiS). Text rovněž upozorňuje na „rozvoj nebezpečné tendence k nastolení ideologického monopolu“.

Jiná Evropa je možná

„Prohlášení jsme vydali v době, kdy byla zahájena Konference o budoucnosti Evropy (pozn. red.: zapojit se můžete zde), protože chceme, aby bylo jasné, že neexistuje jen jedna možná Evropa,“ řekla Giorgia Meloniová.

Vznik Aliance patriotů má za cíl vytvořit suverénní parlamentní skupinu, která by mohla ve Štrasburku čítat zhruba 115 poslanců a stát se tak třetí největší formací po lidovcích a sociálních demokratech. Reorganizaci suverenistického tábora umožnil odchod maďarského premiéra Orbána z Evropské lidové strany (psali jsme zde). Do té doby byl Orbán a jeho strana Fidesz spojován s Republikány bývalého prezidenta Sarkozyho a odmítal spojenectví s Marine Le Penovou. Poté, co Orbán přerušil své vazby a opustil EPP, může nyní otevřeně usilovat o spojení s Le Penovou ve Francii a Meloniovou a Salvinim v Itálii.

Cílem není zničení EU, ale její reforma

Signatáři chtějí hájit myšlenku Evropy „respektující národy a svobodné země“, ale rétorika o odchodu z Evropy nebo z eurozóny zůstala stranou. Cílem již není zničit Evropskou unii, ale „reformovat ji“ tím, že se do politické debaty vnese větší váha, a podle Marine Le Penové je „dnešní dohoda prvním krokem k vytvoření velké aliance v Evropském parlamentu“.

prohlášení se uvádí: Jsme přesvědčeni, že spolupráce evropských národů musí být založena na tradici, úctě ke kultuře a historii evropských národů, úctě k židovsko-křesťanskému dědictví Evropy a společným hodnotám, které naše národy spojují, a nikoli na jejich ničení. Potvrzujeme své přesvědčení, že rodina je základní jednotkou našich národů.

Prorodinná politika místo masové imigrace

V době, kdy Evropa čelí vážné demografické krizi s nízkou porodností a stárnutím populace, by měl být odpovědí spíše rozvoj prorodinné politiky než masová imigrace.

Jsme přesvědčeni, že základním prostředkem k dosažení společného postoje v Unii musí zůstat konsensus. Nedávné pokusy tento postup obejít nebo myšlenky na jeho zrušení hrozí vyloučením některých zemí z jakéhokoli vlivu na rozhodování a přeměnou EU ve zvláštní formu oligarchie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.