Bidenova administrativa reviduje sankční politiku

Nová americká vláda se chce do budoucna vzdát širokých a jednostranných kampaní nátlaku na druhé země, naznačují vládní zdroje.

Americká administrativa prezidenta Joe Bidena by do konce léta měla dokončit revizi sankční politiky, informovaly anonymní zdroje z administrativy a vlády noviny Wall Street Journal.

Spojené státy by se měly do budoucna vzdát širokých kampaní nátlaku na další země, budou se snažit vyhnout se tomu, aby samy sobě způsobily ekonomické škody a chtějí jednat spolu se spojenci, nikoliv jednostranně, sdělily novinám zdroje z americké administrativy.

Detaily nové politiky nejsou ještě známy, ale podle zdrojů by tako nová politika mohla vést k oslabení tlaku na Írán. V době prezidenta Donalda Trumpa se sankce využívaly často jako nástroj zahraniční politiky USA a ve snaze zvýšit nátlak na Írán, Severní Koreu nebo Venezuelu. To vedlo k dosažení krátkodobých cílů, ale nikoliv k tomu, aby tyto země změnily svoje chování. USA chtějí nyní, aby se sankce staly součástí širší diplomatické práce a aby přestaly mít charakter jednostranných kroků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.