Ve Slovinsku neprošel referendem vládní návrh zákona o vodě

Lidé v referendu odmítli změny zákona, které podle kritiků upřednostňovaly zájmy developerů a ohrožovaly kvalitu vody a přístup k ní.

Slovinští voliči v neděli drtivou většinou odmítli změny v zákoně o vodním hospodářství, uvedla agentura Associated Press.

Přibližně 86,5 % voličů hlasovalo proti pozměňovacím návrhům, které v březnu schválila vláda premiéra Janeze Janšy, přestože ekologové tvrdili, že ohrožují životní prostředí a kvalitu vody. Asi 13,5 % hlasů s vládními pozměňovacími návrhy souhlasilo.

Zájem veřejnosti o referendum je považován za vysoký. Účast v referendu přesáhla 45 % z 1,7 milionu oprávněných slovinských voličů, což je nejvíc od roku 2007.

Vládní návrhy vyvolaly ve Slovinsku vášnivou politickou debatu. Právo na vodu bylo v roce 2016 zakotveno v ústavě země.

„Ukázalo se, že Slovinsko je domovem soucitných a tolerantních lidí, kteří si navzájem pomáhají a bojují za veřejné blaho a za přírodu“, uvedla Nika Kovačová ze skupiny Institut 8. března, která proti změnám vedla kampaň.

V centru sporu byl návrh, který upravoval výstavbu budov, včetně hotelů, obchodů a restaurací v blízkosti řek, jezer nebo moře. Vláda trvala na tom, že zpřísnila ochranu vody a poskytla více prostředků na její ochranu i na ochranu před povodněmi, její kritici byli toho názoru, že nové předpisy dávají přednost soukromým investorům, omezují přístup k vodě a ohrožují kvalitu vody.

Spor byl ale také reflexí zvýšeného politické napětí ve Slovinsku, kde Janšova vláda čelí obviněním z omezování demokratických a mediálních svobod.  Ministr životního prostředí Andrej Vizjak řekl veřejnoprávní televizi TV Slovinsko, že referendum bylo zneužito a vládní cíle byly špatně interpretovány. Podle ministra lidé reagovali „emocionálně“.

Referendum se ve Slovinku konalo poté, co ekologické skupiny spojily se skupinami občanské společnosti v „Hnutí za pitnou vodu“ a shromáždily více než 50 000 podpisů požadujících hlasování.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.