Na Kubě vypukly řídké protivládní protesty

V několika městech země a v Havaně se v neděli konaly protivládní protesty v souvislosti s nedostatkem potravin a léků.

Tisíce lidí se ve městě San Antonio de los Banos, jihovýchodně od Havany, sešly k protivládnímu protestu. Především mladí protestující na demonstraci podle videí vykřikovali urážky na adresu kubánského prezidenta Miguela Diaze-Canela. Tisíce lidí se shromáždily i v centru Havany a na části havanského nábřežním bulváru, protesty doprovázel silný policejní dohled. Později se konaly další protesty v Palma Soriano v provincii Santiago de Cuba.

K protivládním protestům došlo v kontextu sílících ekonomických problémů země, která nyní prožívá nejhorší fázi koronavirové pandemie. Sociální hněv je poháněn dlouhými frontami na potraviny a nedostatkem léků, které ostrov trápí od začátku pandemie, neboť Kuba se stále nachází pod hospodářskými sankcemi USA. Koronavirová pandemie se přitom Kubě doposud spíše vyhýbala. V poslední době ovšem roste počet případů nemoci: v neděli země hlásila téměř 7 tisíc nových infekcí a 47 úmrtí.  Kuba přitom vyvinula pět vlastních očkovacích látek, poslední z nich, Abdala, má mít 92% účinnost.

Kubánský prezident Diaz-Canel v neděli odpoledne vystoupil s projevem, ve kterém za iniciátory protestů označil Spojené státy. Řekl také, že další provokace nebudou tolerovány. Podle v Havaně působícího novináře Eda Augustina se jednalo o největší protesty na Kubě za celé dekády. V Havaně byla vyhlášena policejní pohotovost.

Spojené státy na protesty bez otálení reagovaly prohlášením poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivana, který sdělil, že USA podporují svobodu slova a shromažďování na Kubě a odsuzují násilí proti zastáncům univerzálních svobod.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.