OPEC+ se dohodl na pokračování snížení těžby ropy

Současná dohoda by měla platit do konce roku. Členové seskupení by se mohli k předkrizovým objemům těžby vrátit v květnu 2022.

Ropný kartel OPEC a další země (OPEC+) se dohodly na limitech těžby ropy. Podle nové dohody dojde od srpna 2021 ke snížení těžby ropy o 400 tisíc barelů za den. Snižování na této úrovni bude probíhat každý měsíc a dohoda omezující těžbu ropy bude platit do konce letošního roku.

Předpokládá se tak, že na konci letošního roku se úroveň těžby ropy sníží ze současných 5,26 milionů barelů za den na 3,7 milionů barelů ze den – dohoda platí pro všechny účastníky. Znamená to, že účastníci dohody se k předkrizovým objemům těžby budou moci vrátit až v říjnu 2022. OPEC+ hodlá i nadále pokračovat v koordinaci těžby ropy a je možné, že zavede další omezení.

Nová dohoda byla dosažena v kontextu posílení ropného trhu a nárůstu poptávky po ropě. Dohoda ovšem také stanovuje pro pět zemí seskupení navyšující těžební kvóty, které budou platit od května 2022: pro Rusko a pro Saúdskou Arábii se jedná 500 tisíc barelů za den, pro Spojené arabské emiráty o 330 tisíc barelů, pro Irák a Kuvajt o 150 tisíc barelů.

Skupina OPEC+ by na ministerské úrovni měla jednat znovu na začátku září, zhodnotit situaci na trhu a případně dohodu korigovat. Podle analytiků by dohoda mohla vést k tomu, že světová cena ropy se bude udržovat mezi 60 a 70 dolary za jeden barel.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.