Na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem došlo ke krvavým střetům

Ze středečního incidentu na sporné hranici obou republik se Arménie a Ázerbájdžán obvinily navzájem.

Na hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem došlo ve středu 28. července k novým střetům. Arménie ve středu uvedla, že tři její vojáci byli zabiti a další dva byli zraněni při střetech s ázerbájdžánskými jednotkami na hranici s Ázerbájdžánem.  Ázerbájdžánské ministerstvo obrany zase uvedlo, že dva jeho vojáci byli ve středu zraněni.

Obě země se navzájem obvinily z rozpoutání střetů. Baku uvedlo, že palbu v části hranice (Kalbajar) začala arménská strana. Arménská armáda tvrdila, že byla napadena ázerbájdžánskými silami. Vzájemná obvinění padla i v rovině ministerstev zahraničí. Arménie obvinila Ázerbájdžán z toho, že situaci záměrně eskaluje. Z Baku zaznělo, že odpovědnost leží na Arménii a jejím politickém a vojenském vedení.

Napětí na hranicích obou republik, které skoro tři dekády vedou spory o území Náhorního Karabachu, roste od letošního května. Arménie v květnu protestovala proti tomu, že ázerbajdžánské vojenské jednotky vpadly na arménské území. Ázerbájdžán trvá na tom, že jeho vojáci byli rozmístěni na území, které považuje za své, a to v oblastech, kde hranice ještě nebyla vymezena.

Během středy se ale oba státy dohodly, že ukončí nepřátelství na hranicích, jak navrhlo Rusko. Moskva také loni v listopadu zprostředkovala mírovou dohodu o ukončení šestitýdenních bojů o Náhorní Karabach, která znamenala značné územní změny ve prospěch Ázerbájdžánu.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.