Nový vývoz z Ruska? Čokoláda

Rusko se dostává mezi přední světové vývozce čokolády a čokoládových výrobků.

Ruské noviny Vědomosti si všímají toho, že podle dosavadních čísel za rok 2021 se Rusko může dostat do top 10 největších světových vývozců čokolády. Podle odhadů ruského sdružení cukrářských podniků Askond by měla země vyvést letos čokoládu a cukrářské produkty v hodnotě 765 milionů dolarů. Rusko by se tak umístilo v desítce světových vývozců čokolády a mohlo by předstihnout Švýcarsko.

V roce 2020 Rusko vyvezlo čokoládu a výrobky z ní v hodnotě 729 milionů dolarů a ve světovém žebříčku bylo na 11. místě.  S ohledem na pozitivní dynamiku vývozu těchto výrobků v prvním čtvrtletí tohoto roku budou ruští výrobci schopni překonat své švýcarské protějšky do konce roku 2021, uvedl výkonný ředitel společnosti Askond Vjačeslav Lašmankin.

Vývoz čokolády do jiných zemí se v prvním čtvrtletí zvýšil o 11,8 % z hlediska vyvezené hodnoty. Z hlediska objemu se jednalo o nárůst 18,6 %. Podle asociace Askond dnes Rusko prodává čokoládu a čokoládové výrobky do 94 zemí. Země Eurasijské hospodářské unie (EEU) představují téměř 48 % vývozu.

Lašmankin spojil růst ruských vývozů čokolády s nasycením domácího trhu a také s aktivní státní podporou těchto výrobků na zahraničních trzích, které odpovídají plánům ruském vlády na celkové navýšení exportu zemědělských a potravinových výrobků.

V Rusku se v roce 2020 snížila spotřeba čokolády o 10 %, na 6 kg na osobu ročně. Ruští spotřebitelé preferují levnější výrobky, sladkosti z mouky.

Dalším důvodem je vstup ruských společností na nové trhy a vytvoření řady výrobků určených výhradně k prodeji v zahraničí.  Vývozy ruské čokolády směřují například do Brazílie, Běloruska nebo Gruzie, dále do dalších zemí SNS, do Číny, Mongolska anebo do Německa. Budoucími cílovými trhy mají být další země Blízkého východu a Latinské Ameriky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.