Duda vyzval svět k solidaritě s Ukrajinou a Zelenskij Rusko k „napravení historické chyby“

Polský prezident podpořil iniciativu Volodymyra Zelenského, která chce vrátit Krym Ukrajině. Jeho ukrajinský hostitel pozval Rusko k jednání v rámci nové platformy.

Polský prezident Andrzej Duda na summitu Krymské platformy vyzval mezinárodní společenství, aby neponechalo Ukrajinu samu tváří tvář ruské hrozbě. Polský prezident zdůraznil, že Ukrajina se na Polskou podporu může spolehnout a že slovo „solidarita“ má v Polsku zvláštní sílu. Podle Dudy Ukrajina dnes potřebuje zvláště velkou mezinárodní solidaritu.  Summit Krymské platformy je dle slov polského lídra důkazem nepřiznání nezákonné okupace a anexe Krymu Ruskem.

„Rozumíme tomu, co to znamená, když vás opustí spojenci v momentě hrozby. Víme, jak bolí nezájem spojenců. Sami jsme to pocítili v roce 1945, když náš naši bývalí spojenci zradili a domluvili se se Stalinem. Nechali nás v sovětské zóně vlivu za železnou oponou, cituje agentura Unian Dudovo vystoupení.

Polský prezident také prohlásil, že summit je možností k tomu jasně říct, že otázka Krymu „nám není lhostejná“ a že lhostejné není ani porušování mezinárodního práva a situace na Krymu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém projevu pozval Rusko k účasti na Krymské platformě k tomu, aby „mohlo napravit svoji historickou chybu“: „Rusko se neúčastnilo našeho summitu, ale aktivně diskutovalo, komentovalo a reagovalo. Zkrátka bylo tak aktivní, že se zdálo, že je plnohodnotným členem Krymské platformy. A pokud se o to tato platforma tak zajímá, vyzýváme Ruskou federaci, aby se připojila ke Krymské platformě a společně vyvinula způsoby deokupaci Krymu a napravila svoji historickou a tragickou chybu.“

Dne 23. srpna se v Kyjevě konal první ustavující summit Krymské platformy, jejímž smyslem je podle ukrajinské strany vytvoření mechanismu, který povede k „deokupaci“ Krymu Ruskem. Summitu se zúčastnilo podle oficiálních informací 40 zemí a mezinárodních organizací. Hlavy států na summit vyslaly vedle Polska, také Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovensko (podle posledních informací se summitu účastnil nakonec premiér, což Unian neuvedl – pozn.red.), Maďarsko, Moldavsko, Slovinsko a Finsko. Další země vyslaly předsedy vlády, a to Rumunsko, Gruzie, Chorvatsko a Švédsko. Předsedy parlamentů vyslalo Česko a Švýcarsko. Turecko, Francii, Španělsko, Itálii, Belgii, Rakousko, Nizozemsko, Lucembursko, Irsko, Dánsko, Bulharsko, Černou Horu a Severní Makedonii zastoupili na summitu ministři zahraničí. Velká Británie a Portugalsko byly reprezentovány ministry obrany. USA nakonec reprezentovala osobní vyslankyně prezidenta Bidena a ministryně energetiky Jennifer Granholmová. Za Německo se zúčastnil ministr energetiky Peter Altmaier  a za EU předseda Evropské rady Charles Michel.

Ilustrační foto: Autor – Інавгураційний Саміт Кримської платформи — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.