Bolivijská exprezidentka se ve vězení pokusila o sebevraždu

Áñezová čelí vedle obvinění z terorismu, pobuřování a spiknutí také obvinění z genocidy/masakru.

Bývalá bolívijská prozatímní prezidentka Jeanine Áñezová se ve vězení pokusila o sebevraždu. Podle informací ředitele věznice je nyní bývalá prezidentka ve „stabilním stavu“. K pokusu o sebevraždu došlo poté, co byla politička obviněna z „genocidy“, tj. ze smrti protestujících v roce 2019. Zdroje ve španělském jazyce na rozdíl od Al Džazíry uvádějí pojem „masakr“.

Ředitel věznice Juan Carlos Limpias sdělil médiím, že v současné době se Áñezová nachází ve vězení společně s rodinou, která má být důležitým faktorem pro zlepšení jejího duševního stavu. Podle slov Caroliny Riberové, dcery bývalé prezidentky, se její matka o sebevraždu pokusila díky vážné depresi během jejího uvěznění. Podle advokátky exprezidentky se má jednat o volání o pomoc.

Áñezová je ve vězení v souvislosti s obviněními z toho, že v roce 2019 se podílela na puči, který měl od moci odstranit prezidenta Evo Moralese. Áñezová obvinění odmítá a považuje je za politicky motivované.

V pátek 20. srpna bolivijský státní zástupce Juan Lanchipa informoval, že Áñezová je také obviněná z genocidy (masakru) v souvislosti s protesty v listopadu 2019, při kterých zemřelo celkem 22 lidí. Mělo se jednat o podporovatele prezidenta Moralese. Události z listopadu 2019 byly zdokumentované Meziamerickou komisí pro lidská práva.

Vedle toho je Áñezová také obviněna z terorismu, pobuřování a ze spiknutí.

Bolivijská opozice dala najevo, že odsuzuje vládní postup proti Áñezové a požaduje její propuštění. Rodina političky požaduje už delší dobu, aby Áñezová mohla být převezena do nemocnice v souvislosti s jejími zdravotními problémy.

Jeanine Áñezová se stala prozatímní prezidentkou Bolívie po rezignaci Evo Moralese v listopadu 2019. Její političtí oponenti její nástup do prezidentské funkce považují za puč.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.