Áñezová chce kandidovat na post prezidenta Bolívie

Ještě nedávno však tvrdila pravý opak. Její konzervativní vláda pokračuje v radikální změně zahraniční politiky země…

Prozatímní prezidentka Bolívie Jeanine Áñezová na konci minulého týdne oznámila, že bude v prezidentských volbách v květnu letošního roku kandidovat na post prezidenta.

Bývalá senátorka se stala prozatímní prezidentkou Bolívie v listopadu 2019 v rámci konstituční procedury, ke které došlo proto, že Evo Morales, jeho viceprezident Álvaro Garcia Linera i další politici Hnutí za socialismus odstoupili.

Nové volby se mají konat 3. května 2020.

Áñezová je bývalou televizní moderátorkou a právničkou, patřila také k nejhlasitějším odpůrcům čtvrtého prezidentského mandátu Evo Moralese. Její současná prozatímní konzervativní vláda už čelí kritice za to, že radikálně mění zahraniční politiku země. Bolívie totiž uznala venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa legitimním prezidentem a začala zlepšovat vztahy s USA. Minulý pátek Bolívie přerušila diplomatické vztahy s Kubou a havanskou vládu obvinila, že vůči Bolívii projevovala „neustálé nepřátelství“.

Áñezová do nedávna svoji kandidaturu na úřad prezidenta odmítala s tím, že by ji nepovažovala za správnou. V lednovém rozhovoru pro Reuters uvedla, že se zaměřuje především na sjednocení fragmentované proti-moralesovské opozice v Bolívii.

Morales nyní pobývá v exilu v Argentině a okolnosti své rezignace v listopadu 2019 považuje za puč. Za své Hnutí za socialismus nominoval do prezidentských voleb bývalého ministra hospodářství Luise Arce Catacoru a bývalého ministra zahraničí Davida Choquehuanca.

Ilustrační foto: Autor – Todo Noticias, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84606167

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.