Bolívie vydala zatykač na Moralese

Bývalý prezident je obviněn ze vzpoury a z terorismu.

Státní zastupitelství obvinilo bývalého prezidenta Bolívie Evo Moralese ze vzpoury a terorismu a vydalo proti němu zatykač. Morales se nachází v exilu.

Nový ministr vnitra Arturo Murillo Moralese obviňuje z toho, že povzbuzoval násilné střety, při kterých přišlo o život 35 lidí. Prý také naváděl své podporovatele k tomu, aby blokovali města. Morales byl donucen pod tlakem armády odstoupit. Opozice tvrdila, že volby byly doprovázeny podvody.

Morales nejprve prchnul do Mexika, nyní se nachází v Argentině.

V Bolívii vládne tzv. přechodná vláda. V příštím roce se mají konat volby. Moralesovi příznivci a spojenci hovoří o puči. Bývalý prezident se už do voleb nepustí, ale už nyní bude hlavním vůdcem kampaně jeho strany MAS.

Až začne probíhat kampaň, vrátí se do vlasti. V Buenos Aires řekl, že nemá strach ze zatčení a že má právo se účastnit v Bolívii politiky.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.