Postoje Evropské komise a německé kancléřky k Severnímu proudu 2 se rozešly

Místopředseda EK řekl, že plynovod Severní proud 2 není projektem celoevropského zájmu.

Kancléřka Angela Merkelová zdůraznila na svém pátečním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, že plynovod není německo-ruským projektem, ale je projektem „evropského charakteru, protože se v něm účastní firmy z dalších zemí“ (zde).

Eurokomisař Valdis Dombrovskis, který je zodpovědný za energetiku, uvedl v rozhovoru s novinami RBK-Ukrajina, že plynovod není projektem celoevropského zájmu, informovala pondělní RBK-Ukrajina.

Dombrovskis také zhodnotil možnosti připojení plynovodu k třetímu energetickému balíčku EU: „Byl to návrh Evropské komise, aby všechny plynovody, které vstoupí na území EU nebo jej opustí, splňovaly podmínky třetího energetického balíčku. Včetně podmínek pro nediskriminační přístup k infrastruktuře.“

Dombrovskis dále uvedl: „Teď se budeme řídit prohlášením USA a Německa a tím, jak bude zajištěno, aby Severní proud 2 nevedl k problémům pro Ukrajinu jako tranzitní zemi. Tyto záležitosti budeme nadále sledovat.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.