Jsou hliníkové plechovky skutečně ekologičtější než plastové nádoby?

Hliníková plechovka je sice recyklovatelná, ale není řešením problému s odpadem.

Ve snaze vyhnout se plastům, spotřebitelé obrátili pozornost k nápojům v hliníkových plechovkách, informoval rakouský Der Standard.

Je však hliníková plechovka opravdu o tolik lepší než plastová? Na rozdíl od papíru nebo plastu lze hliník recyklovat téměř donekonečna – bez ztráty kvality. Avšak staré hliníkové plechovky se obvykle nestávají novými, i když se to reklamní oddělení velkých nápojových společností snaží namluvit.

Při většině recyklačních procesů se různé druhy hliníkového šrotu taví dohromady, výsledkem tohoto procesu je méně kvalitní hliník, který se obvykle k výrobě plechovek nepoužívá. To by vyžadovalo čistší kvalitu, které lze dosáhnout pouze důsledným tříděním odpadu. A tak se nový bauxit, z něhož se získává hliník, nadále těží za podmínek škodlivých pro životní prostředí.

Při výrobě jedné tuny hliníku se vyprodukují až čtyři tuny toxického červeného bahna (někteří si zde vzpomenou na ekologickou katastrofu v Maďarsku v roce 2010).

Přechod z plastových lahví na hliníkové plechovky přírodě v žádném případě nepomáhá. Spotřebitelé by měli používat opakovaně použitelné láhve, protože to je nejlepší způsob, jak zabránit vzniku odpadu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.