Macron: Demokracii nelze vnucovat, Francie jedná s Tálibánem

V novém rozhovoru hovořil francouzský prezident o lekcích z Afghánistánu, evakuaci i o dalších záměrech Francie v Iráku.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl v televizním rozhovoru, kterým uzavřel svoji víkendovou cestu do Iráku, že Francie bude jednat s Tálibánem, což ale neznamená jeho uznání jako legitimní vlády. Svoji vojenskou přítomnost v Iráku Francie nespojuje s možným odchodem USA ze země.

Macron řekl, že v Afghanistánu je stále několik tisíc žen a mužů, které Francie musí ochránit. „Udělali jsme všechno, co jsme mohli udělat… Budeme spolu s naši partnery jednat s Tálibánem o nezbytných řešeních, která jim (tj. tisícům žen a mužů) umožní opustit Kábul a Afghánistán a být chráněni,“ sdělil francouzský prezident o tématech jednání s Tálibánem, která už podle něj začala. Důležitou roli v nich hraje Katar. Podle Macrona je dnes jasné, že tím, kdo ovládá Afghánistán je nyní Tálibán.

Prezident Francie dále řekl, že Francie stanovila podmínky pro jednání s Tálibánem, k nímž patří například respektování humanitárního práva a práva na ochranu azylu nebo dodržování lidských práv, zejména důstojnost afghánských žen.

„V jednom si můžeme být jisti – demokracii nelze vnucovat, nelze vnucovat vládu zvenčí. Tomu nás naučila situace v Iráku, v Libyi, situace v Afghánistánu,“ řekl dále Macron.

Macron se účastnil regionálního summitu v Iráku, kterou Francie spoluorganizovala. V Iráku potvrdil, že Francie se vojensky nestáhne z Iráku, kde je od roku 2014, i kdyby se ze země stáhnuly USA. Podle Macrona zde Francie bude vojensky aktivní, dokud zde budou teroristické síly a dokud to budou Iráčané požadovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.