Španělská vláda slibuje snížit rostoucí ceny elektřiny v zemi

Strukturální reformy mají zajistit snížení cen, slibuje španělský premiér Sánchez.

Španělská vláda chce předložit nový balíček naléhavých opatření ke snížení rychlého růstu cen elektřiny na velkoobchodním trhu, informoval středeční (8.9.) Euractiv o vývoji ve Španělsku.

Podle slov mluvčí vlády a ministryně pro územní politiku Isabel Rodríguezové se vláda snaží splnit závazek, který v uplynulém týdnu vyjádřil/vyslovil premiér Pedro Sánchez. Ten slíbil, že do konce letošního roku vláda sníží ceny elektřiny na úroveň z roku 2018.

Sánchez ve víkendovém rozhovoru řekl, že se jeho vláda chystá začít strukturální reformy. Jejich smyslem má být snížené rostoucích nákladů na energie ve Španělsku, které v posledních třech měsících výrazně rostly.

Španělsko se rovněž potýká s rekordní výší inflace. Inflace činí 3,3 % a je nejvyšší od roku 2012. Podle španělských statistiků je za růstem inflace růst cen elektřiny.

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění si 84,2 % Španělů myslí, že současná vláda neučinila dost, aby zmírnila dopad růstu cen energií na domácnosti.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.