V Rusku klesá legální spotřeba a výroba vodky. Z Rusů se stávají vinaři

Jedná se o dlouhodobý trend, ke kterému přispívají ekonomické faktory a také změny životního stylu. Ruská vodka směřuje na vývoz.

Ceny, vysoká spotřební daň a změna vkusu jsou hlavní příčiny poklesu spotřeby a výroby legální vodky v Rusku. Podle nových dat, které zveřejnil web RBK, poklesly letošní prodeje vodky za první půlrok už o 4 %.

Nové informace uvedla zpráva agentury NRA s názvem „Ruská vodka: naděje na zahraničí“.  Maloobchodní prodeje zaznamenaly propad nejen v roce 2021, pokles prodejů je dlouhodobějšího rázu. Naznačují to další průzkumy ruského trhu.

Výzkumná společnost GfK tvrdí, že pokles prodejů je dlouhodobým trendem – domácnosti v Rusku snižují nákupy vodky od roku 2016. V letošním roce koupilo vodku aspoň jednou (v první polovině roku) celkem 32 % ruských domácností. V roce 2019 se jednalo o 35 %. Konzumace vodky na ruskou rodinu je ale neměnná, jedná se o 6,5 litrů za jeden rok.

Uplynulý pandemický rok přispěl k nárůstu prodejů vodky v Rusku. Jednak to bylo díky řadě volných dnů a jednak v důsledku poptávky po dezinfekčních prostředcích. V roce 2020 (první polovina roku) se prodalo 360 milionů litrů, což je o 3 miliony více než v roce 2019. Tedy, prodeje se tak udržely v podstatě na stejné úrovni jako v roce 2019.

V Rusku klesá ale také výroba vodky. V první polovině letošního roku o 2 % ve srovnání se stejnou dobou v roce 2020. I v roce 2020 byla dynamika produkce vodky v Rusku negativní, snižovala se.

Agentura NRA je toho mínění, že důvody pro pokles poptávky jsou spojeny s vládními kroky, které regulují trh s vodkou, omezení reklamy a vysoká spotřební daň. Podle agentury sice letos ceny vodky rostou pomaleji než ceny ostatního alkoholu, přesto se minimální cena etylového alkoholu zvýšila o 16 %. Spotřební daň tvoří celkem 1/3 ceny.

Prezident Svazu výrobců alkoholu Igor Kosarev je ale přesvědčen o tom, že o spotřebě vodky v Rusku je třeba uvažovat nikoliv jako o otázce „pijí míň nebo víc“, ale jako o otázce „pijí víc nebo míň legální výroby“. Kosarev říká, že kolem 35 % alkoholu, který se v Rusku pije, je nelegální. Hlavním důvodem je to, že Rusko má jednu z nejvyšších spotřebních daní na alkohol, která se každoročně zvyšuje o 4 %. Legální alkohol tak prohrává v konkurenci s tím nelegálně vyrobeným.

Na poklesu spotřeby vodky se ale projevuje také větší podíl Rusů, kteří chtějí žít zdravým životním stylem, což vede k poklesu spotřeby tvrdého alkoholu a k rozvoji vinné kultury. Podle statistik se dnes v Rusku pije tolik vína jako vodky. Podle Kosareva se kultura pití alkoholu v Rusku skutečně mění a v případě tvrdého alkoholu nyní dominuje spíše koktejlový trend. To vede ke zvýšení spotřeby alkoholických nápojů, které se hodí do koktejlů, například whisky nebo ginu.

Změna v kultuře, vkusu a také ekonomická omezení tedy mění spotřebu alkoholu v Rusku. Analytici agentury NRA nepředpokládají, že by v nejbližších letech spotřeba vodky rostla. To je také důvodem, proč ruští výrobci stále více sází na vývoz vodky. Podle statistiků bylo Rusko v roce 2020 třetím největším exportérem vodky, za Švédskem a Francií. Nejvíce se ruská vodka vyvážela do Velké Británie, pak následovalo jako vývozní trh Německo, Kazachstán, Arménie a Ukrajina. Těmto zemím připadlo celkem 60 % veškerého vývozu ruské vodky.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.