Šéfka amerického FEDu: Genderová nerovnost brzdí americkou ekonomiku

Financial Times. Janet Yellenová prohlásila, že je potřeba se v USA podívat na rozdíly mezi muži a ženami na pracovišti, i vzhledem k demografickému vývoji v USA.

Ženám se nedostává úměrných příležitostí na trhu práce a vláda by měla navrhnout politiky, které lépe reflektují rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem.

Nevyužívání potenciálu žen je o to vážnějším problémem, že se americká ekonomika podle Yellenové nachází v situaci demografických problémů a nízké produktivity práce.

Yellenová dokonce uvedla odhad, že kdyby byla míra participace žen na trhu práce stejná jako u mužů, reálný HDP by se zvýšil o pět procent. Participace žen rostla od 40. let ze 33 % na 75 %. Na této úrovni se ustálila a zůstává daleko za participací mužů, která dosahuje k 89 %.

Ale je tu i rozdíl v příjmech. Ženy pracující na plný úvazek vydělávají ve srovnání s muži o 17% méně. I tam, kde je stejné vzdělání, je stále rozdíl v příjmech – okolo 10 %.

Yellenová se v návrzích inspirovala evropskými zeměmi. Poukázala např. na mateřskou dovolenou, dostupnou péči o dítě, či nabídku částečných pracovních úvazků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.