Turecko vede jednání s OSN o repatriaci Syřanů

Vyjádření tureckého ministra zahraničí se ale poněkud rozcházejí s postoji úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Turecko spolupracuje s agenturou OSN pro uprchlíky ohledně repatriace Syřanů do jejich vlasti, sdělil v neděli 12. září turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoğlu. Jeho slova jsou ale s rozporu s postojem úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který návrat Syřanů nepovažuje za bezpečný.

„Od mezinárodního společenství se nám nyní dostává lepší podpory pro bezpečný návrat a repatriaci uprchlíků,” řekl turecký ministr zahraničí „Pracujeme na repatriaci uprchlíků, zejména v Sýrii, zejména s Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky.“

Z úřadu Vysokého komisaře zaznělo v odpověď na Çavusoğluova slova, že jediným řešením je řešení politické, které by syrským uprchlíkům umožnilo dobrovolný návrat za bezpečných a důstojných podmínek.

V Turecku dnes pobývá největší část syrských uprchlíků, další jsou v Libanonu, Jordánsku a Iráku.

Çavusoğlu promluvil na slavnostním ceremoniálu v jižní provincii Antalya po návštěvě šéfa UNHCR Filippa Grandiho v Turecku, během které jednal s Çavusoğluem a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Při své návštěvě poděkoval Turecku za přijetí 3,7 milionů Syřanů a dalších 330 tisíc uprchlíků a žadatelů o azyl, většinou z Afghánistánu. Turecký ministr zahraničních věcí řekl, že mezinárodní společenství musí spolupracovat na řešení migrace.

Turecko v roce 2016 podepsalo s Evropskou unií dohodu, která výměnou za finanční prostředky z EU zabránila Syřanům stěhovat se do Evropy. Dohoda byla reakcí na krizi v roce 2015, kdy do EU přicestovalo přes milion lidí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.