Šéf OSN varoval před budoucností věčné krize

Antonio Guterres míní, že pokračovat ve starých kolejích by mohlo vést ke zhroucení globálního řádu.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval, že svět se ubírá špatným směrem a stojí před „zlomovým okamžikem“. Podle šéfa OSN by mohlo pokračování ve starých kolejích vést ke zhroucení globálního řádu a k budoucnosti věčné krize. Změna kurzu by podle něj mohla znamenat průlom k zelenější a bezpečnější budoucnosti.

Gutteres zdůraznil, že státy i lidé musejí zvrátit nebezpečné trendy současnosti a vybrat si „průlomový scénář“. Řekl, že svět je vystaven extrémnímu stresu a pandemie byla budíčkem, který zdůraznil neschopnost států se spojit a jednat společně tváří tvář globálnímu ohrožení života.

Nejde ale jenom o pandemii, jde i o nezdary při řešení klimatické krize. Guterres poukázal na rostoucí chudobu, hlad a nerovnost pohlaví, na extrémní rizika pro lidský život v souvislosti s jadernou válkou nebo kolapsem klimatu. Tyto jevy spolu s nerovnostmi, diskriminací a nespravedlností přivádějí protestující lidi do ulic.

Gutteres také konkretizoval, že jeho vize „průlomového scénáře“ pro ekologičtější a bezpečnější svět je vedena „principem spolupráce, kdy si uvědomujeme, že jsme navzájem svázáni a že žádná komunita ani země, jakkoli silná, nemůže řešit zásadní problémy sama“.

Zdůraznil, že multilaterální instituce se ukázaly jako „příliš slabé a roztříštěné s ohledem na globální výzvy a rizika“. Není zapotřebí nových multilaterálních byrokracií, potřebujeme pouze efektivnější současné instituce včetně „2.0“ Organizace spojených národů, která by byla relevantnější pro 21. století. „A potřebujeme multilateralismus se zuby,“ dodal dále šéf OSN.

Ve zprávě nastiňující vizi jak „napravit“ svět Guterres uvedl, že je zapotřebí okamžité akce k ochraně „nejcennějších“ aktiv planety od oceánů po vesmír, k zajištění její obyvatelnosti a k naplnění touhy lidí všude na světě po míru a dobrém zdraví. Vedle toho vyzval k okamžitému celosvětovému očkovacímu plánu.

Guterres navrhl uspořádat v roce 2025 Světový sociální summit o globálním úsilí o řešení palčivých otázek dneška a nápravě sociální struktury. Generální tajemník také navrhl globální opatření k řešení dezinformačních a konspiračních teorií a k podpoře faktů, vědy a „integrity“ ve veřejném diskurzu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.