Vučić zatím odmítl vojenský zásah na hranici s Kosovem

Kosovské specnaz minulý týden obsadily linii rozdělení mezi Kosovem a středním Srbskem.Vučić vyzval k jednání NATO.

Srbský prezident Aleksandar Vučić řekl v televizním rozhovoru pro srbskou televizi TV Pink, že pokud nebude NATO v Kosovu jednat, budou nasazeny srbské bezpečnostní síly. Jednalo se o reakci na informace o vyostření bezpečnostní situace na hranici mezi Kosovem a Srbskem.

Vučić zdůraznil, že Srbsko v Kosovu nezasahuje, protože dodržuje dohodu z Kumanova z roku 1999, která mu to neumožňuje. I nadále však považuje Kosovo za součást Srbska. V telefonním rozhovoru s generálním tajemníkem NATO tento postoj zopakoval. Srbsko vyčká dalších 24 hodin kroků, které podnikne NATO.

Vyostření situace na hranici bylo způsobeno zásahem kosovských speciálních jednotek, které dne 20. září obsadily hraniční přechody mezi Kosovem a středním Srbskem, což vzbudilo protesty mezi místními lidmi. Důvodem byl spor o registrační známky na srbských autech směřujících do Kosova. Vučić 21. září řekl, že Srbsko požaduje, aby se kosovské jednotky z hranice stáhly a pak následovalo jednání obou stran v Bruselu.

Další informace o situaci mezi Srbskem a Kosovem najdete v zítřejším vydání. Připravujeme.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.