Turecko odmítlo odpovědnost za drony použité na Donbase

Ukrajinská armáda nasadila na konci října v Donbase turecké drony. Ankara odpovědnost odmítá.

Po zakoupení patří zbraň zemi, která ji koupila, řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Proto podle něj Ankara nenese vinu za to, že Kyjev použil turecké bezpilotní letouny Bayraktar v Donbasu. Vyzval v této souvislosti státy, které nakupují zbraně od jiných zemí, aby nezmiňovaly výrobce.

„Když si nějaká země koupí od nás nebo od jiné země obranné zbraně, přestávají být tureckými, ruskými nebo ukrajinskými. To znamená, že jakmile si od nás koupí zbraň, přestane být turecká. Ačkoli byla vyrobena v Turecku, nyní patří Ukrajině,“ řekl ministr v rozhovoru pro televizní kanál Rossija 1 v pořadu Moskva. Kreml. Putin., který byl vysílán o víkendu.

Turecký šéfdiplomat zdůraznil, že Kyjev by měl přestat skloňovat Turecko v souvislosti s útokem dronů, neboť Turecko za vzniklou situaci nemůže: „V našem boji proti terorismu v různých zemích jsme se setkali s různými zbraněmi vyrobenými v různých zemích, včetně Ruska, ale nikdy jsme z toho Rusko neobviňovali.“

Bayraktar je útočný dron s doletem 150 km a rychlostí 130 km/h. Koncem loňského roku vyšlo najevo, že Ukrajina podepsala s Tureckem smlouvu o dodávkách korvet a úderných dronů. V roce 2019 ukrajinská armáda testovala bezpilotní letouny Bayraktar, které mají být vybaveny vysoce přesnými bombami MAM-L od turecké společnosti Roketsan.

Ukrajinská armáda použila útočný dron poprvé 26. října v Donbasu. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Serhij Najev uvedl, že bezpilotní letouny Bayraktar byly do vzduchu vyneseny s bojovou výstrojí. Podle něj se používají tam, kde „je potřeba posílit“ ukrajinské pozice.

Podle ruské strany však podobné akce neprospějí snaze o urovnání konfliktu na východní Ukrajině. „Domnívám se, že Ukrajinci hrají velmi nebezpečnou hru,“ řekl stálý představitel Ruska při OSN Vasilij Nebeznja. Připomněl rovněž, že použití takovéto vojenské techniky je v rozporu s minskými dohodami.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba však trvá na tom, že k žádnému porušení dohod nedošlo. Prezident Volodymyr Zelenskyj zase prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly „používají zbraně, které mají, pouze k ochraně suverenity a územní celistvosti státu a pouze v reakci na porušení režimu ticha v Donbasu ze strany nepřítele“. Zelenskyj poznamenal, že reakce byla „v souladu s dohodami o režimu příměří“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.