Rusko je tržní ekonomika, potvrdili Američané

Americké ministerstvo prošetřovalo, zda je Rusko stále tržní ekonomikou. Status tržní ekonomiky má Rusko od roku 2002.

Americké ministerstvo obchodu ponechalo na základě svého šetření Rusku status tržní ekonomiky. Podle ruského ministerstva hospodářského rozvoje se jedná o pozitivní signál – ruští vývozci budou mít díky tomu k dispozici arzenál možností, jak chránit své zájmy v USA.

Americké ministerstvo na základě šetření došlo k závěru, že Rusko je i nadále tržní ekonomikou. Ministerstvo ale také uvedlo, že od roku 2002, kdy byl Rusku přiznán status tržní ekonomiky, ustoupila ruská vláda od některých reforem. V jiných oblastech ale byly tržně orientované reformy provedeny.

Důvodem šetření byla stížnost amerických společností, které Rusko podezřívaly, že nedodržuje antidumpingové předpisy týkající se dodávek dusičnanu amonného do USA.

Je to poprvé, co americké ministerstvo obchodu vedlo hodnotící řízení, které se týkalo odebrání statusu tržní ekonomiky nějaké zemi, takže rozhodnutí bude podrobně studováno.

Podle závěrečného dokumentu se šetření týkalo šesti faktorů, které podle amerického práva určují tržní charakter ekonomiky. Konkrétně se jedná o stupeň směnitelnosti dané měny, tržní tvorbu mezd, možnosti zahraničního kapitálu investovat v zemi, rozsah státního vlastnictví a státní kontroly nad alokací zdrojů a cenami a „další faktory, které úřad považuje za důležité“.

Rozhodnutí amerického ministerstva obchodu konstatovalo, že od roku 2002 se rubl stal více směnitelným a proces stanovování směnného kurzu se stal transparentnějším. Za posledních 19 let došlo k nárůstu zahraničních investic a zvýšila se zaměstnanost v ruském soukromém sektoru, vzrostl objem úvěrů poskytovaných soukromým subjektům a významně se zvýšil podíl soukromého sektoru v zemědělství, potravinářském průmyslu a výrobě spotřebního zboží.

Dokument ale také upozornil na znárodnění bankovního sektoru v Rusku a na to, že ruská vláda v některých odvětvích průmyslu vybrala „vítězné firmy“ na úkor soukromého sektoru. Upozornil též na zhoršení v oblasti svobody informací a existenci cenzury, za „vážné narušení“ ruské ekonomiky pak považuje kontrolu cen zemního plynu, elektřiny a železniční dopravy. Dalším problémem, který ovlivňuje mnoho odvětví ruské ekonomiky, je situace v oblasti korupce a právního státu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.