Inflační šok ohrožuje Bidenův ekonomický program

Rostoucí náklady na potraviny, plyn a bydlení trápí americké spotřebitele.

Bílý dům se ocitl v defenzivě kvůli zprávě o inflaci, která ukázala největší meziroční nárůst cen za posledních třicet let, což vyvolalo novou kritiku legislativních plánů prezidenta Joea Bidena na Kapitolu a vyvolalo otázky, co může administrativa udělat pro zastavení politicky nebezpečné vlny rostoucích cen, informovaly noviny Washington Post ve vydání z 11. listopadu.

Vysoká inflace by mohla zpochybnit jedno z hlavních Bidenových poselství – že se mu podařilo zlepšit život průměrných Američanů tím, že vytvořil miliony pracovních míst, dohlížel na skokové zvýšení mezd, vytvořil nové sociální programy a dodal miliony dávek vakcín. To může být obtížnější, pokud mnoho Američanů uvidí, že ceny potravin a dalšího zboží nadále stoupají.

„Podle všeho není hrozba, kterou rekordní inflace představuje pro Američany, přechodná a naopak se zhoršuje,“ uvedl senátor Joe Manchin III. Většina ekonomů tvrdí, že pro kontrolu inflace lze udělat jen omezené množství opatření, zejména když se ekonomika vzpamatovává z drastického zpomalení, jaké si vynutila pandemie.

Bolehlav způsobený inflací se pro Bílý dům stal politickou a ekonomickou výzvou od chvíle, kdy v březnu uvedl schválení balíčku úlev od krizí v hodnotě 1,9 bilionu dolarů.

Spotřebitelská nálada v USA klesá

Jak uvedl web Michiganské univerzity v sekci zaměřené na průzkumy spotřebního chování, spotřebitelská nálada se na začátku listopadu propadla na nejnižší úroveň za posledních deset let. Každý čtvrtý spotřebitel uvedl, že inflace snižuje jeho životní úroveň. Nominální přírůstky příjmů byly hojně uváděny, ale při dotazu na přírůstky očištěné o inflaci polovina rodin očekávala v příštím roce snížení reálných příjmů.

Rostoucí ceny bydlení, vozidel a zboží dlouhodobé spotřeby byly uváděny častěji než kdykoli jindy za více než půl století. Reakce spotřebitelů na prudce rostoucí inflaci by neměla být překvapením, jak bylo hlášeno v průběhu několika posledních měsíců. Popis, že inflace bude „přechodná“, má podtext, že spotřebitelé se mohou „ušklíbnout a vydržet“, protože hospodářská politika počítá s rychlou a automatickou samoopravou nedostatku nabídky a pracovních sil. Místo toho pandemie způsobila ekonomický rozvrat, který se nepodobal žádné předchozí recesi, a byla provázena stranickými interpretacemi ekonomického vývoje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.