Bělorusko se obrací na Východ

Lukašenkova vláda chystá omezení diplomatických misí na Západě a posiluje čínský vektor své diplomacie.

Běloruské úřady pokračují v demonstrativním odklonu od Západu, napsaly ruské noviny Nězavisimaja gazeta.  Běloruský lídr Alexandr Lukašenko požaduje přesměrování běloruské zahraniční politiky směrem na Východ.

Lukašenko v pondělí 20. prosince v rozhovoru s ministrem zahraničí Vladimirem Makejem zdůraznil nutnost zrevidovat kvůli zahraničněpolitické situaci země strukturu a personální obsazení běloruského ministerstva zahraničí. Revize se má týkat i běloruských zastupitelských úřadů. Ministr Vladimir Makej později novinářům sdělil, že konkrétní kroky jsou už připraveny, ale jejich realizace potřebuje čas. Potvrdil také, že kádrové čistky, které nyní v Bělorusku probíhají, se budou týkat i jeho resortu, dojde například k výměně některých ambasadorů.

Lukašenko už před časem v souvislosti se změnami v zahraniční politice země řekl, že by mohlo dojít k uzavření některých zastupitelských úřadů v „nikoliv přátelských evropských zemích“ (pojem nikoliv přátelský není totéž co nepřátelský, ten zde použit nebyl – pozn. red.). Podle ministra Makeje však věci tak daleko nezajdou, země už sice omezuje počet svých diplomatů v některých zemích, ale nechystá se na zavírání diplomatických misí.

Noviny také upozorňují, že běloruské ministerstvo zahraničí otevřelo nový odbor, který se bude věnovat vztahům s Čínou. Podle Makeje se evropské mise zmenšují a Bělorusko bude posilovat svoji diplomatickou přítomnost v Číně, která je „strategickým partnerem“ (vedle Číny zmínil i Indii), a v postsovětském prostoru. Země také zvažuje otevření nových velvyslanectví v některých zemích Afriky.

Západní země neuznávají Alexandra Lukašenka za legitimního prezidenta a proti Bělorusku již zavedly pět souborů sankcí, na které Bělorusko odpovědělo protisankcemi a přitvrzením protizápadní rétoriky.

Bělorusko například k 1. lednu omezuje dovozy zboží z EU a Minsk naznačil, že by mohl nechat na svém území rozmístit ruské jaderné zbraně.

V souvislosti s Lukašenkovými kroky v oblasti zahraniční politiky se objevují radikální názory, které hovoří o úplném opuštění nezávislé zahraniční politiky. Odborníci si zejména všímají toho, jak se západní země snaží Lukašenka ovlivnit prostřednictvím ruského prezidenta Vladimira Putina a nechtějí s ním jednat přímo.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.