Zástupci Turecka a Arménie budou jednat v Moskvě o normalizaci vztahů

Krok souvisí také se snahou Turecka ukončit svoji regionální izolaci kvůli dřívějším sporům nejen s Arménií ale i zeměmi jako Egypt, Spojené arabské emiráty anebo Saúdská Arábie.

Podle oficiálních informací by se 14. ledna měli v Moskvě sejít zvláštní vyslanci Turecka a Arménie. Má se jednat o první schůzku, jejímž smyslem je normalizace vzájemných vztahů obou zemí, informovalo turecké ministerstvo zahraničí.

Turecko a Arménie nemají formální diplomatické vztahy. V prosinci se ale země dohodly na jmenování zvláštních zástupců, kteří začnou jednat o podmínkách normalizace těchto vztahů. Obě země mají roky napjaté vztahy a nenavázaly formální diplomatické vztahy. Turecko a Arménie rovněž doufají v obnovení charterových letů mezi Istanbulem a Jerevanem.

Normalizace vztahů by měla být cestou k ukončení napětí v jihokavkazské regionu. Vedle toho souvisí se snahami Turecka ukončit jeho regionální izolaci kvůli dřívějším sporům nejen s Arménií, ale i zeměmi jako Egypt, Spojené arabské emiráty anebo Saúdská Arábie.

Podrobnosti o moskevské schůzce nebyly kromě personálií zveřejněny. Turecko nominovalo do role zvláštního vyslance bývalého velvyslance v USA Serdana Kiliče a Arménie jmenovala místopředsedu parlamentu Rubena Rubinyana.

Ankara a Jerevan dosáhly v roce 2009 dohody o navázání formálních vztahů a otevření společných hranic. Tato dohoda nebyla nikdy ratifikována kvůli odporu Ázerbájdžánu. Tentokrát však mají snahy o usmíření ázerbájdžánské požehnání a turečtí představitelé uvedli, že Ankara bude normalizační proces s Ázerbájdžánem „koordinovat“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.