Tokajev: Kontingent ODKB má z Kazachstánu odejít do 10 dnů

Pondělní summit ODKB se shodl, že politicko-vojenská organizace potvrdila zásahem v Kazachstánu smysl své existence.

Základní mise jednotek států Organizace Dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v Kazachstánu úspěšně skončila a během dvou dnů se jednotky začnou stahovat ze země, oznámil v úterním vystoupení před parlamentem kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podle prezidenta nebude odchod vojsk mírotvorného kontingentu trvat déle než deset dní.

Tokajev se 5. ledna obrátil na ODKB s žádostí o pomoc při stabilizaci situace v zemi, kde začaly pouliční demonstrace vyvolané vysokými cenami pohonných hmot. Demonstrace brzy dostaly násilnou povahu a došlo ke střetům s policejními orgány. Demonstranti, které kazachstánské úřady označují za „teroristy“, zaútočili i na některé vládní budovy a nakrátko ovládli letiště v Almatě. Tokajev následně protesty nazval pokusem o státní převrat v zemi.

Podle posledních informací se situaci v zemi podařilo stabilizovat. Ministerstvo vnitra Kazachstánu informovalo, že v souvislosti s protesty zadrželo celkem 10 tisíc lidí. Kazachstánský prezident na pondělním jednání ODKB řekl, že nasazený kontingent čítá celkem 2000 vojáků a 250 jednotek vojenské techniky. Vojáci chránili především důležité body kazachstánské infrastruktury a umožnili tak kazachstánským bezpečnostním složkám lépe kontrolovat situaci v terénu.

Summit lídrů zemí-členů ODKB se konal v pondělí 10. ledna prostřednictvím videokonference. Lídři celkem šesti členských zemí (Rusko, Bělorusko, Kazachstán, Arménie, Kyrgyzstán a Tádžikistán) se shodli, že události v Kazachstánu jsou pro bezpečnostní organizaci „přelomovými“, neboť poprvé během své existence (založena 15. 5. 1992) konala a prokázala svůj smysl. Prezidenti se také shodli, že potenciál, mechanismy a rychlost rozhodnutí organizace by měly být ještě posíleny.

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání zdůraznil, že společné kroky v Kazachstánu byly odsouhlaseny „maximálně operativně“, mechanismus ODKB začal fungovat okamžitě a organizace tak byla schopná rozhodnout v jednotkách hodin. Podobně se vyjádřil i kazachstánský lídr Tokajev, který řekl, že ODKB se ukázala jako efektivní politicko-vojenská organizace: „Je to reálně fungující mechanismus zabezpečení stability a bezpečnosti našich států“.

Ilustrační foto: Autor – Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.