Plány na rozmach větrné energie na moři ohrožují ekosystémy v Severním moři

Platforma Clean Energy Wire sleduje nesoulad mezi ochránci přírody a budováním infrastruktury pro  obnovitelnou energii.

Plánování projektů větrných elektráren na moři v německých vodách je v rozporu s ochranou zranitelných mořských ekosystémů v Severním a Baltském moři, uvedla nevládní organizace NABU v reakci na nejnovější aktualizaci územního plánování Spolkové námořní a hydrografické agentury (BSH – Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie). Nevládní organizace varuje, že ambiciózní plány na rozšíření větrných elektráren na moři by mohly zvýšit zátěž pro velryby, ptáky a další druhy žijící v již tak silně industrializované námořní oblasti. Plán BSH dává zelenou výstavbě až 58 gigawattů (GW) výkonu, což je podstatně více než zhruba 7,5 GW, které v současnosti zajišťuje přibližně 1 500 turbín.

„Otázka, kolik větrných turbín může Severní a Baltské moře pojmout, je pro mnoho lidí kontroverzní,“ uvedla NABU a tvrdí, že BSH „ignoruje známé konflikty v oblasti životního prostředí“ a dohody uzavřené v souvislosti s územním plánováním na moři. Šéf NABU Jörg-Andreas Krüger uvedl, že organizace obecně podporuje větrnou energii na moři, ale vyjádřil politování nad tím, že „BSH jen tlačí další větrnou energii do již tak zatíženého Severního moře“ a odhlíží od vědeckých poznatků o ochraně druhů tím, že ruší požadavky na minimální vzdálenost chráněných oblastí, které vytvářejí prostor pro 14 GW dodatečné kapacity. „Klimatická a environmentální opatření se nesmí stát konkurenty,“ řekl a dodal, že vláda má povinnost sladit oba zájmy. BSH uvedla, že její plánování slouží jako „základní kámen pro realizaci ambiciózního plánu rozšíření větrné energie na moři“. Bezpečnost plánování by byla potřebná pro rozhodování společností o rychlém budování sektoru větrné energie na moři. Ochrana životního prostředí by byla nezbytným předpokladem pro jakékoli další plánování, dodala BSH.

Větrná energie na moři je díky svému spolehlivému výkonu považována za důležitou součást přechodu Německa k ekonomice založené na 100 % obnovitelných zdrojích energie. Nová vláda zvýšila cíl rozšíření do roku 2030 na 30 GW, což je více než trojnásobek současné kapacity.

Ilustrační foto: Eileen at OE, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.