Indie a Bělorusko by mohly obejít západní sankce platbami v rupiích

Indie navrhla za 1 milion běloruské potaše zaplatit v národní měně, rupiích. Obchod v dolarech i eurech blokují západní sankce.

Indie plánuje koupit 1 milion tun potaše od Běloruska v rámci první dvoustranné dohody mezi oběma zeměmi. Bělorusko se ocitá pod sankcemi a ty ochromily jeho možnosti prodeje surovin.

Indická strana v rámci obchodu navrhla, že by běloruská státní společnost BPC mohla otevřít účet v rupiích u státní indické banky. Konto by sloužilo k prodeji potaše vzhledem k tomu, že americké sankce a sankce EU odřízly Bělorusko od obchodování v dolarech a eurech.

BPC neboli Belorus Potash Company patří do skupiny Beloruskali, která je největším výrobcem potaše na světě. Obě tyto běloruské společnosti jsou na černé listině USA a na seznamu sankcí v rámci západních opatření proti běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

Vývoz potaše představuje pro Minsk klíčový zdroje deviz. Indická strana naopak argumentuje tím, že potaš je nucena dovážet a že jí v platbách brání západní sankce proti Bělorusku.

Indie by mohla v roce 2022 koupit 1 milion tun potaše a zaplatit v rupiích.  Podle anonymních zdrojů z indické strany by dohoda mezi oběma zeměmi mohla být podepsána v únoru.

Nejedná se o zcela novou praxi. Indie už tímto způsobem, tj. v národní měně, nakoupila například surovou ropu od Íránu, který také čelí amerických sankcím. Írán za utržené rupie v Indii nakoupil rýži nebo další zboží.

Mluvčí Evropské komise situaci komentoval s tím, že Indie do bloku nepatří a je na ní, zda bude obchodovat  „s utlačovatelským, nelegitimním režimem“. Sankce jsou závazné jen pro členské země EU, případně země, které se k nim připojily.

Indie si zajišťuje téměř veškerou potaš dovozem a historicky asi pětina ze 4 až 5 milionů tun, které ročně dováží, pochází z Běloruska. Bělorusko nyní nabídlo slevu v souvislosti s tím, že Indie navrhla, že nakoupí nejméně 1 milion tun potaše.

Bělorusko tlačí k dohodě s Indií také další okolnosti. Litva v uplynulém týdnu zamezila Bělorusku ve využívání jejího přístavu Klajpeda pro běloruský vývoz potaše. Běloruský import bude muset směřovat přes ruské přístavy.  Zatím ale není jasné, jak by to mohlo letos ovlivnit nebo oddálit potenciální vývoz potaše do Indie.

Obchod mezi Indií a Běloruskem přináší výhody pro obě země. Indie se snaží zastavit trend zdražování potaše, jejíž cena vyrostla na desetiletá maxima. Vysoká cena v uplynulém roce vedla k prudkému poklesu dodávek potaše do Indie. Nyní země potřebuje rychle doplnit svoje ubývající zásoby.  Bělorusko zase vyřeší problém s vývozem potaše kvůli sankcím.

Hlavními indickými dodavateli potaše jsou Kanada, Bělorusko, Rusko a Izrael. Potaš (KNO3) se využívá vedle výroby hnojiv například při recyklaci hliníku, jako součást výroby krmiv pro zvířata, v potravinářské výrobě či k výrobě výbušnin atp.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.