Změna klimatu vytváří ve společnosti nebezpečný stav „kolektivní bezmoci“

Narušení důvěry lidí ve vlastní vlády a mezinárodní společenství, že dokáží přijmout smysluplná opatření, přispívá k „největší výzvě v oblasti kolektivních opatření, jaké jsme kdy čelili“, konstatuje zpráva Mnichovské bezpečnostní konference.

Zpráva Mnichovské bezpečnostní konference (MSC – Munich Security Conference) z roku 2022 uvádí, že „stále hmatatelnější” hrozba změny klimatu a další rizika globálního rozsahu, jako je pandemie koronaviru nebo geopolitické napětí v mnoha regionech, vyvolávají ve společnostech po celém světě pocit „kolektivní bezmoci“. „Zdá se, že liberální demokracie se cítí obzvláště zdrcené,“ uvádí zpráva s ohledem na bezpečnostní index MSC založený na průzkumech veřejného mínění provedených v různých zemích a varuje, že tento vývoj je „velmi nebezpečný“ a mohl by se „proměnit v sebenaplňující se proroctví“, protože apatie převládne, uvedl web Clean Energy Wire.

Extrémní povětrnostní jevy, jako byly záplavy v Německu a dalších západoevropských zemích v létě 2021, lesní požáry v USA a Brazílii nebo sucha a vlny veder jinde, „zdůraznily, že důsledky jsou již zde – a budou se zvyšovat po celá desetiletí,“ uvádí zpráva a dodává, že reakce vlád po celém světě jsou obecně vnímány jako nedostatečné a „příliš málo a příliš pozdě“ vzhledem k hrozivým vyhlídkám a naléhavým výzvám k akci ve vědeckých analýzách, jako je zpráva IPCC Organizace spojených národů.

MSC poukázala na průzkumy v Německu, podle nichž více než polovina lidí věří nebo je dokonce zcela přesvědčena, že mezinárodní úsilí o omezení globálního oteplování je odsouzeno k nezdaru, zatímco jen nepatrný zlomek je skutečně optimistický. Míra skepse byla vysoká i v dalších sledovaných zemích, například v Itálii, Brazílii, Francii nebo Japonsku, a obecně se oproti loňskému indexu zvýšila, přičemž se prosadilo vnímání „zdánlivé nevyhnutelnosti klimatických změn“. Narušení důvěry lidí ve vlastní vlády a mezinárodní společenství, že dokáží přijmout smysluplná opatření, přispívá k „největší výzvě v oblasti kolektivních opatření, jaké jsme kdy čelili“, uzavírá MSC.

Zpráva však uvádí, že existuje i důvod k optimismu: „Jak ukázala reakce na pandemii, světové demokracie jsou v případě potřeby stále schopny shromáždit obrovské zdroje – totéž tedy jistě dokážeme i v případě řešení změny klimatu.“ Vědci nadále věří, že existují způsoby, jak udržet globální oteplování na uzdě, a „i když demokracie v tomto ohledu potřebují širokou podporu, stále mohou v tomto boji zaujmout vedoucí postavení“. Rizika vyplývající ze změny klimatu a zhoršování životního prostředí v širším smyslu dominovala indexu a v každé ze sledovaných zemí se umístila na vysokých příčkách. Většina zemí ve většině souhlasila s tvrzením, že je třeba stanovit závazné cíle klimatické neutrality pro všechny země světa.

Zjištění MSC se shodují s výsledky studie německé Vědecké platformy pro opatření v oblasti klimatu (WPKS), která analyzovala možnosti, jak povzbudit občany a podniky, aby se zaměřili na příležitosti a dosažitelné cíle opatření v oblasti klimatu. „Je důležité si uvědomit, že euforie ze změny, kterou mnozí příznivci klimatické politiky silně pociťují, se stále častěji setkává se skepticismem,“ uvedl Fritz Reusswig z Postupimského institutu pro výzkum dopadů změny klimatu (PIK), jeden z autorů studie. Rostoucí část společnosti lze podle něj spíše charakterizovat jako „unavenou ze změny“, nebo dokonce pociťující úzkost z této myšlenky. Možný způsob, jak získat více lidí pro šance a proveditelnost snižování emisí, zejména obce a menší podniky, by mohl hrát důležitou roli při informování o tom, čeho lze dosáhnout prostřednictvím opatření v oblasti klimatu, zjistila studie.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.