Ukrajinská energetická soustava je technicky připravena na synchronizaci s evropskou energetickou sítí

Ukrajinský premiér si od toho mnoho slibuje.

Příprava ukrajinského energetického systému na „energetický bezvízový režim“ s EU je jedním z klíčových úkolů, které v současnosti stojí před vládou. Premiér Denys Šmyhal to zdůraznil během hodiny otázek pro vládu v Nejvyšší radě 18. února.

„Technicky jsme téměř stoprocentně připraveni na to, že se Ukrajina v roce 2023 připojí k evropskému energetickému systému. Naši kolegové ze Světové banky odhadli ekonomický přínos synchronizace s ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators – Evropská síť provozovatelů přenosových soustav elektřiny) na 1,5 miliardy dolarů ročně,“ uvedl Šmyhal.

Podle premiéra jsou na konec února naplánovány systematické testy izolovaného režimu provozu ukrajinské energetické soustavy – bude fungovat bez připojení k energetické síti SNS.

„Kromě toho získáme pět jasných výhod: energetickou nezávislost a bezpečnost, transparentnost a demonopolizaci, exportní příležitosti, dekarbonizaci, modernizaci zastaralé infrastruktury a rozvoj nových technologií, včetně skladování energie,“ řekl Šmyhal.

Premiér dodal, že vláda má v oblasti energetiky další dvě zásadní priority: domácí těžbu plynu a program modernizace tepelné energetiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.