EU: „Zlaté pasy“ jsou eticky, právně i ekonomicky sporné a představují několik vážných bezpečnostních rizik

Europoslanci požadují zákaz „zlatých pasů“ a pravidla EU pro „zlatá víza“.

V návrhu zprávy o legislativní iniciativě je uvedena řada opatření k řešení problémů spojených se „systémy občanství a pobytu na základě investic“, informuje web Evropského parlamentu.

Zákaz „zlatých pasů“

Poslanci zdůrazňují, že systémy „občanství na základě investic“ (CBI – citizenship by investment), v jejichž rámci mohou státní příslušníci třetích zemí získat výměnou za investici práva na státní občanství, jsou „sporné z etického, právního a ekonomického hlediska a představují několik vážných bezpečnostních rizik“. Trvají na tom, že takzvané „zlaté pasy“ podkopávají podstatu občanství EU a měly by být postupně zrušeny. Text vyzývá k tomu, aby se z uskutečněných investic vybíralo „smysluplné procento“, které by pokračovalo i po dobu postupného rušení CBI, a na dobu neurčitou pro systémy „pobytu na základě investic“ (RBI – residence by investment), tzv. zlatá víza. Poslanci EP litují, že chybí komplexní postupy prověřování a že současný systém umožňuje postupné podávání žádostí v různých členských státech a spoléhá se na kontroly prováděné nestátními subjekty.

Pravidla pro „zlatá víza“

Návrh zprávy upozorňuje na rozdílnou závažnost rizik, která představují systémy „pobytu na základě investic“, jež cizincům výměnou za finanční příspěvek poskytují právo pobytu, a požaduje společná pravidla EU, která by harmonizovala normy a posílila boj proti praní špinavých peněz, korupci a daňovým únikům.

Poslanci požadují: přísné prověřování (včetně rodinných příslušníků a zdrojů finančních prostředků), povinné kontroly v systémech EU v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí a postupy prověřování ve třetích zemích; ohlašovací povinnosti členských států a požadavky na minimální fyzický pobyt (pro žadatele) a aktivní zapojení, kvalitu, přidanou hodnotu a přínos pro hospodářství (pro jejich investice).

Poslanci si rovněž představují systém „oznamování a konzultací“, který by ostatním členským státům umožnil vznést námitky proti udělení „zlatého víza“.

Upozornění na roli zprostředkovatelů

Zpráva zdůrazňuje, že zprostředkovatelé těchto programů nejsou transparentní ani odpovědní, a vyzývá k zákazu jejich zapojení do CBI a k „přísné a závazné regulaci“ pro RBI. Poslanci chtějí zastavit marketingové praktiky, které používají symboly EU nebo poukazují na výhody občanství EU, a požadují rámec pro sankce. Text rovněž žádá Komisi, aby vyvinula tlak na třetí země, které využívají bezvízového styku s EU, aby zrušily své CBI a reformovaly své systémy RBI.

Nizozemská zpravodajka Sophia in ‘t Veld (Renew Europe Group) uvedla: „Být občanem EU nebo v ní pobývat je základem toho, co Unie ztělesňuje: svobodu a práva. Občanství je právo, nikoli zboží, které lze koupit a prodat. Vlády členských států prodávají to, co jim nepřísluší, a zneužívají pověst EU k zisku. Jejich cynický obchod ohrožuje naši společnou bezpečnost.“

Poslanci Evropského parlamentu budou o zprávě diskutovat a hlasovat na příštím plenárním zasedání (7.-10. března). Pokud bude zpráva na plenárním zasedání schválena, bude muset Komise připravit legislativní návrh nebo zdůvodnit své rozhodnutí tak neučinit.

V letech 2011 až 2019 využilo v EU programy CBI a RBI nejméně 130 000 osob, což dotyčným zemím přineslo příjmy ve výši více než 21,8 miliard eur. Režimy CBI mají tři členské státy: Bulharsko (kde vláda předložila návrh zákona o ukončení režimu), Kypr (v současné době zpracovává pouze žádosti podané před listopadem 2020) a Malta. Dvanáct členských států má systémy RBI, všechny s různými částkami a možnostmi investic, jakož i standardy pro kontroly a postupy.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.