Jak by potenciální konflikt na Ukrajině ovlivnil trh s pšenicí?

Přes 25 % celosvětových vývozů pšenice pochází z Ruska a Ukrajiny, pro obě země je Černé moře obchodní vývozní branou do světa.

Rusko a Ukrajina patří k největším exportérům pšenice, všímá si Al Džazíra. V roce 2019 exportovaly obě země celkem 25,4 % světových vývozů (samotné Rusko 18 %). Pšenice je druhou nejvýznamnější obilninou z hlediska zemědělské výroby, hned za kukuřicí.

Případný válečný konflikt, před kterým opakovaně varují západní země v čele s USA, by narušil obchodování s pšenicí a se zrnem, a měl by závažný dopad na ceny potravin, protože importéři by museli hledat alternativy.

Země jako Egypt, Turecko nebo Bangladéš nakupují více než polovinu ruské produkce pšenice. Egypt je největším světovým dovozcem pšenice a zaplatí za ani asi 4 miliardy dolarů ročně, Rusko a Ukrajina se na egyptských nákupech pšenice podílejí 70 %. Turecko dováží z Ruska a Ukrajiny dokonce 74 % své spotřeby v hodnotě 1,6 miliard dolarů (všechny údaje jsou z roku 2019).

V sezóně 2021/22 bylo Turecko největším dovozcem ruské pšenice, k prosinci 2021 jí nakoupilo asi 4,5 milionu tun. Ve stejném období Egypt nakoupil a dovezl 3,2 milionu tun.

Rusko se v posledních letech stalo významným světovým exportérem pšenice. Zatímco SSSR byl v 80. letech jedním z největších dovozců obilnin, v roce 2001 již pšenici vyvážel (asi 1 % světových vývozů), a v roce 2018 se na celosvětovém obchodu s obilninami podílel 26,4 %. Přispěla k tomu politika ruské vlády, včetně odstranění vývozních cel. Dnes Rusko zajišťuje více než 18 % světových dodávek, následují USA (16 %), Kanada (14 %), Francie (10 %) a Ukrajina (7 %).

Rusko i Ukrajina spoléhají při vývozu obilovin na přístavy v Černém moři, které je pro ně veledůležitým geoekonomickým regionem. Zdejší přístavy mají zásadní význam pro jejich zemědělské i průmyslové exporty.

Na Ukrajině jsou klíčovými přístavy pro mezinárodní obchodní toky Oděsa, Cherson a Mykolajiv, v roce 2020 vyvezla Ukrajina přes černomořskou dopravní tepnu 95 % svých exportů. Ovšem Černé moře má význam i pro Rusko: představuje možnost, jak kontrolovat obchod s Evropou, zvýšit vývozy ropy a plynu do jižní Evropy, a navíc je důležitou bezpečnostní oblastí ruských zájmů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.