Sankce vůči Rusku: Zachovejte chladnou hlavu, čas hraje proti Putinovi

„Ruská útočná válka byla zjevně připravována dlouho dopředu. Sankce nemohou tento proces zbrzdit ze dne na den, ale mohou fungovat pouze v průběhu času,“ říká profesor Stefan Kooths.

Prof. Dr. Stefan Kooths, viceprezident a ekonomický ředitel Kielského institutu pro světové hospodářství, komentuje diskusi o využití platebního systému SWIFT jako sankčního nástroje proti Rusku.

„Rozhodujícím faktorem pro stažení Ruska bude nerovnováha ekonomických sil. K tomu musí přispívat používání sankcí. SWIFT je náhradou za izolaci Ruska od velké části světové ekonomiky – zejména v oblasti obchodu s komoditami. K tomuto účelu by byly k dispozici jiné prostředky, zejména sekundární sankce, které činí obchodování s Ruskem toxickým bez ohledu na to, zda je možné platby technicky zpracovat,“ míní Kooths.

A dále poznamenal: „Hospodářský výkon Západu (USA, Velké Británie, Japonska, EU) převyšuje ruský desetinásobně. To znamená, že na každý procentní bod HDP, který Západ vydává na armádu, musí Rusko mobilizovat 11 procentních bodů, aby se mu vyrovnalo. Svou ekonomicky slabou zemi nyní [Putin] ještě více oslabuje. Komoditní oligarchové jsou ochotní poskoci, zemi neposouvají kupředu. O zbytek se stará globální dezintegrace, neproduktivní válečné výdaje a politické represe. Putin zasévá semena ekonomické imploze svého nového impéria.“

Celý příspěvek najdete v němčině zde.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.