POLITICO: Putinovi se podařilo znovu stmelit EU

Nedělní komentář POLITICO upozorňuje, že v mnoha ohledech politicky fragmentovaná EU se nyní, tváří v tvář ruské invazi na Ukrajinu, sjednotila.

Komentář POLITICO se zaměřil na několik aspektů evropské reakce na kroky ruského prezidenta. Vnitřní rozpory v Evropě ohledně reakce na Putinovu agresivní politiku se v posledních dnech rozplynuly. V EU si uvědomili zlomový rozměr invaze, která je největší výzvou pro bezpečnostní architekturu Západu za poslední desetiletí.

Putina opustili i jeho doposud nejvěrnější spojenci: český prezident Miloš Zeman, maďarský premiér Viktor Orbán anebo lídryně francouzských nacionalistů Marine Le Penová.

Evropská unie souhlasila s uvalením rozsáhlých finančních sankcí na Rusko a Putina a uzavřela svůj vzdušný prostor pro ruská letadla nebo se k tomu chystá. EU se dokonce rozhodla zakázat ruskou televizní stanici RT, která je hlavním prostředníkem Kremlu pro vysílání propagandy do zahraničí.

Největší posun zaznamenalo Německo, které roky s Putinem vedlo nikam nevedoucí dialog, i když je od něj odrazovali spojenci. Německo zastavilo spuštění rusko-německého plynovodu Severní proud 2, souhlasilo s vypnutím systému SWIFT pro vybrané ruské banky, a dokonce se rozhodlo prodat zbraně Ukrajině, čemuž se doposud bránilo. V neděli pak došlo k nejdramatičtější změně v novodobých politických dějinách Německa: kancléř Olaf Scholz oznámil vytvoření fondu ve výši 100 miliard eur na zbrojení. Umožní to Německu plnit své závazky vůči NATO.

Putinova válka na Ukrajině slouží jako probuzení do reality i na jiných frontách. Týká se to např. ambicí strategické autonomie EU, která stojí na myšlence větší nezávislosti EU na USA v bezpečnostních otázkách kontinentu. Důsledkem současné ukrajinské krize bude větší závislost EU na bezpečnostním deštníku USA. Podle POLITICO budou ale muset i Spojené státy přehodnotit probíhající strategický posun a zaměřit se více na hrozby, které podle něj vycházejí z Číny.

Článek také spekuluje, že ruský prezident zjevně věřil tomu, že invazí vrazí do Evropské unie klín, což se mu v minulosti v jiných otázkách dařilo. Opak se stal realitou a ruský prezident stojí proti sjednocenému kontinentu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.