Čínský velvyslanec: Jaký je náš postoj k Ukrajině?

Jak nedávno napsal čínský velvyslanec v USA Qin Gang v deníku Washington Post, Peking z této války nic nemá a tvrdí, že „uplatňovat sankce vůči čínským společnostem a zároveň usilovat o podporu a spolupráci Číny prostě nebude fungovat“. Velvyslanec rovněž zdůraznil, že Peking o konfliktu předem nic nevěděl, odmítl jakékoli pokusy těžit z krize.

Qin pro Washington Post také uvedl: „Čína se zavázala k nezávislé mírové zahraniční politice. Jako důsledný zastánce spravedlnosti rozhoduje Čína o svém postoji na základě podstaty problému. V otázce Ukrajiny je postoj Číny objektivní a nestranný: Je třeba plně dodržovat cíle a zásady Charty OSN, respektovat svrchovanost a územní celistvost všech zemí, včetně Ukrajiny, brát vážně oprávněné bezpečnostní zájmy všech zemí a podporovat veškeré úsilí, které přispívá k mírovému urovnání krize.“

Rozdíl mezi Ukrajinou a Tchaj-wanem

Qin také zmínil v souvislosti s Ukrajinou téma Tchaj-wanu: „Někteří lidé spojují Tchaj-wan a Ukrajinu, aby zvýšili riziko konfliktu v Tchajwanské úžině. To je omyl. Jedná se o zcela odlišné věci. Ukrajina je suverénní stát, zatímco Tchaj-wan je neoddělitelnou součástí území Číny. Tchajwanská otázka je vnitřní záležitostí Číny. Nemá smysl, aby lidé zdůrazňovali princip suverenity na Ukrajině a zároveň poškozovali suverenitu a územní celistvost Číny na Tchaj-wanu. Budoucnost Tchaj-wanu spočívá v mírovém rozvoji vztahů mezi státy průlivu a ve sjednocení Číny. Jsme odhodláni usilovat o mírové sjednocení, ale zároveň si ponecháváme všechny možnosti, jak omezit nezávislost Tchaj-wanu. Doufáme, že Spojené státy budou vážně dodržovat zásadu jedné Číny a nebudou podporovat separatismus nezávislosti Tchaj-wanu v žádné podobě.“

Nedělitelná bezpečnost

Podle velvyslance „Čína na Ukrajině vyvinula velké úsilí, aby prosadila mírová jednání a zabránila humanitární krizi“ a také míní, že „dlouhodobý mír a stabilita Evropy se opírá o zásadu nedělitelné bezpečnosti“.

„Naším konečným cílem je ukončení války a podpora regionální a globální stability,“ uzavírá svůj příspěvek Qin.

Celý článek si můžete v angličtině přečíst zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Voice of America, Public domain, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.