Afrika nechce být popelnicí světa

Afriku čeká těžký boj o to, aby se nestala skládkou plastů.

Africká města jsou poznamenána obrovskými skládkami plastového odpadu, jehož množství se počítá na tisíce tun. Tyto skládky jsou zapáchající a nebezpečné, uvolňují kouř a toxické částice. Jsou také místem, kde se chudí muži, ženy a děti prodírají špínou, aby si vydělali na živobytí. Plastový odpad, který vítr unáší nebo který se dostává do řek, znečišťuje moře, lesy a pole a ohrožuje volně žijící živočichy – a nakonec i člověka, protože mikroskopické částice se dostávají do potravního řetězce, informovaly noviny South China Morning Post v tištěném vydání z 28. února 2022.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP), uvedl, že znečištění plastem v Africe se zrychluje, což je částečně způsobeno špatným sběrem odpadků a nedostatkem recyklačních zařízení. Tento problém představuje „významnou hrozbu pro životní prostředí a ekonomiky kontinentu“, uvedl UNEP ve své nedávné zprávě.

Každý rok se vyprodukuje přibližně 300 milionů tun plastového odpadu, což odpovídá hmotnosti lidské populace na planetě. Celosvětově se však recykluje méně než 10 %, přičemž v Africe je toto číslo podle neoficiálních informací mnohem nižší, ačkoli spolehlivé statistiky pro tento kontinent jsou vzácné. „Pokud se do několika let nic neudělá, stane se Afrika popelnicí plastových sáčků a odpadu,“ řekl Ousmane Danbadji, vedoucí nevládní organizace Niger Network for Water and Sanitation.

V roce 2018 se Čína rozhodla zakázat dovoz plastového odpadu a tento krok následovaly i další asijské země, například Filipíny a Malajsie. To vyvolalo obavy z řetězového efektu – že se bohaté ekonomiky budou stále častěji obracet na Afriku, aby se zbavily svého plastového odpadu.

Afrika je již dlouho zavedenou destinací pro další nebezpečné výrobky a materiály, jako jsou baterie nebo použité elektrické a elektronické součástky, zejména Ghana a Nigérie. Africké země se pokusí dosáhnout společného postoje k zákazu dovozu plastového odpadu na kontinent s cílem vyjednat mezinárodní dohodu proti znečištění plastem.

Ozývají se však i další hlasy, které tvrdí, že dovoz plastového odpadu je za splnění podmínek přijatelný.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.