Země G7 odmítají platby za plyn v rublech

Podle německého ministra hospodářství Habecka se ministři energetiky G7 shodli, že platba v rublech, kterou požaduje ruský vůdce Putin za dodávky energie z Ruska, je nepřijatelná.

Státy skupiny G7 odmítají ruské požadavky na úhradu účtů za plyn v rublech. Uvedl to spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck po virtuálním setkání s ministry energetiky zemí G7.

Ministři G7 se shodli na tom, že požadavky na platby v rublech jsou „jednostranným a jasným porušením stávajících smluv“, uvedl Habeck. Uzavřené smlouvy jsou podle něj platné a dotyčné společnosti je musí dodržovat. „To znamená, že platba v rublech není přijatelná.“

Rusko nebude dodávat plyn do Evropy zdarma, varuje Kreml

Jak uvedla ruská agentura TASS, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se zdržel podrobností o tom, jaká opatření by Rusko mohlo přijmout, pokud Evropa odmítne platit za plyn v rublech.

Ruský prezident Vladimir Putin si již dříve vyžádal zprávu o opatřeních v této oblasti do 31. března. „Proces dodávek je velmi složitý,“ řekl Peskov a dodal, že zahrnuje „jak dodávky, tak platby, tak i úpravu zůstatků“. „V současné době jsou všechny modality vypracovávány resorty, s Gazpromem; poté bude stanoven jasný časový rámec,“ odpověděl na otázku, co konkrétně by mělo být v tomto období realizováno.

Podle Peskova se budou otázky „řešit podle vývoje“. „Ale rozhodně nebudeme dodávat plyn zadarmo, to je jisté. V naší situaci je sotva možné a rozumné zabývat se charitou,“ zdůraznil.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.