Německo zvažuje zřízení nového protiraketového obranného systému

Podle kancléře Scholze se o takovém kroku zatím diskutuje. Má jít o reakci na současnou ruskou připravenost dosáhnout svých cílů silou.

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz v neděli řekl, že Německo by si mohlo pořídit nový protiraketový obranný systém. Podle informací z německých novin by mohl být takový systém postaven na principu, který má Izrael. Informace přinesla Deutsche Welle.

Scholz prohlásil v nedělním televizním rozhovoru, že protiraketový štít „určitě patří mezi věci, o kterých diskutujeme, a to z dobrého důvodu“. Německý kancléř dodal, že je nutné se připravit na to, že „máme souseda, který je v současné době připraven použít sílu k prosazení svých cílů“.

Politik však odmítl sdělit další podrobnosti s tím, že plán ještě není konečný.

Německo už v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu ohlásilo zvýšení svého obranného rozpočtu na 100 miliard eur.

Podle informací z německého tisku Německo zvažuje nákup izraelského systému Arrow 3, který by stál 2 miliardy eur, je schopen ničit balistické střely dlouhého doletu a může fungovat ve výškách až na úrovni stratosféry.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.