V Brazílii startuje neoficiální předvolební kampaň

I když oficiální kampaň začne až v srpnu, Bolsonarova vláda už se personálně otřásla v rámci předvolebního boje.

Deset členů vládního kabinetu a tři nejvyšší brazilští vládní úředníci podali demisi ve snaze zlepšit před říjnovými prezidentskými volbami vyhlídky na znovuzvolení Jaira Bolsonara. Očekává se, že povedou vlastní kampaně za zvolení, hlavně ale budou posilovat Bolsonarovu pozici. Podle brazilské ústavy musejí vysocí vládní úředníci rezignovat dříve, než se začnou ucházet o jiné postavení. Většina těch, kteří nyní rezignovali, jsou politici ze středopravé Liberální strany, ke které se Bolsonaro připojil v listopadu minulého roku.

Personální zemětřesení se tak stalo důležitým krokem před velmi očekávanými prezidentskými volbami. V nich se mají, alespoň podle všeobecného očekávání, utkat současný prezident a bývalý prezident Luiz Inacio Lula da Silva. I když volební kampaň ještě nezačala, oba politici už nyní pořádají velká předvolební shromáždění. Kampaň by měla oficiálně začít v srpnu. Do té doby nemohou kandidáti od voličů přímo žádat volební podporu.

Například minulou sobotu se Lula zúčastnil akce připomínající 100. výročí Komunistické strany Brazílie. Řekl davu, že věří, že voliči letos odvolají Bolsonara z funkce. Bolsonaro zase minulý čtvrtek, v den výročí vojenského puče v roce 1964, oslovil shromáždění oslavou odkazu dvou desetiletí vojenské diktatury. Pak pochválil kabinet za práci odvedenou od nástupu do úřadu v roce 2019.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění vede Bolsonarův rival Lula da Silva o zhruba dvacet procent. Bolsonaro bude potřebovat veškerou pomoc, kterou může získat, aby tento rozdíl snížil. V Brazílii je nyní více než 12 milionů lidí nezaměstnaných, inflace se pohybuje nad 10 procenty a ceny pohonných hmot prudce rostou.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.